Commissie adviseert opheffing onschendbaarheid parlementslid Christian Van Eyken

Foto: Photo News

Commissie adviseert opheffing onschendbaarheid parlementslid Christian Van Eyken

Print

De commissie Vervolgingen van het Vlaams Parlement adviseert om de onschendbaarheid op te heffen van parlementslid Christian Van Eyken(UF). Het parket-generaal van Brussel heeft om die opheffing gevraagd in het kader van het onderzoek naar de moord op de echtgenoot van de medewerkster van Van Eyken, met wie hij een relatie heeft. Woensdag beslist de plenaire vergadering of het gerecht Van Eyken kan vervolgen en eventueel kan aanhouden.

In juli 2014 werd Marc Dellea (45) dood op bed aangetroffen in Laken. Zijn 38-jarige vrouw Sylvia B. belde zelf de hulpdiensten. Toen het slachtoffer achter het oor een kogelwonde bleek te hebben, startte het parket een onderzoek. Dat leverde niet meteen een verdachte op, maar midden oktober van dit jaar werd weduwe Sylvia B. aangehouden. Het koppel stond op scheiden, zo bleek uit het onderzoek, onder meer omdat de vrouw een relatie had met parlementslid Christian Van Eyken, voor wie ze werkte.

Op 13 oktober 2015 werd mevrouw Sylvia B. door de onderzoeksrechter aangehouden wegens moord. Op 18 december heeft de kamer van inbeschuldigingstelling de handhaving van haar voorlopige hechtenis bevestigd. Ze is op dit moment nog steeds aangehouden.

De procureur-generaal van Brussel heeft nu aan het Vlaams Parlement gevraagd om de onschendbaarheid van Van Eyken op te heffen en om de mogelijkheid te krijgen eventueel tot de aanhouding van het parlementslid over te gaan. “De procureur-generaal van Brussel bevestigt dat hij, in het kader van dit gerechtelijk onderzoek en op verzoek van de onderzoeksrechter, het Vlaams Parlement heeft verzocht om de parlementaire onschendbaarheid van de heer Christian Van Eyken, Vlaams parlementslid, op te heffen om zo de onderzoeksrechter de mogelijkheid te bieden eventueel over te gaan tot zijn aanhouding”, laat het parket-generaal aan Belga weten.

De commissie Vervolgingen heeft zich dinsdagmorgen over de vraag gebogen en adviseert de plenaire vergadering om op de vraag van het openbaar ministerie in te gaan. Woensdag hakt de plenaire vergadering de knoop door.

Nu in het nieuws