Koningen wensen gelukkig nieuwjaar

Foto: Margo Tilborghs

Koningen wensen gelukkig nieuwjaar

Print
Essen - Het is een mooie traditie: de leden van het Sint-Ceciliakoor in Essen die ieder jaar weer deur aan deur hun nieuwjaarswensen al zingend overmaken aan de bewoners.

Nu het nieuwe jaar zijn intrede heeft gemaakt is het de beurt aan de drie koningen uit het Oosten om, volgens de Bijbel, de nieuwe koning op te zoeken. Het Driekoningenlied zingen is een volksgebruik dat nog in vele gemeenten geliefd is. Op 6 januari gaan de kinderen verkleed als koning van deur tot deur

Het Sint-Ceciliakoor draagt deze traditie al jaren een warm hart toe. Al gaan zij meestal een dagje vroeger op stap. Het koor is één van de oudste verenigingen van Essen. Het werd in 1827 opgericht en heeft dus al twee eeuwwisselingen doorstaan. Het koor was oorspronkelijk een kerkkoor, enkel en alleen voor mannen. In mei 1968 werd het een gemengd koor. Momenteel telt het koor zo'n vijftig leden uit België en Nederland. Ze organiseren geregeld concerten, verzorgen gastoptredens en verlenen hun medewerking aan producties van en in samenwerking met andere koren en orkesten. Sinds 2004 is Bart Van Casteren dirigent van dienst van het Koninklijk Koor Sint-Cecilia. Naast het dirigeren is Bart ook professioneel pianist. Eén van de succesvolste concerten was zonder twijfel de Carmina Burana (2013). Het Sint-Ceciliakoor zong toen ter gelegenheid van het jubileumconcert van het Mannenkoor Sint-Norbertus uit Antwerpen, met vier koren, het Vlaams Symfonisch Orkest en drie solisten.

Op 13 februari om 20u en zondag 14 februari om 15u brengen de koorleden musicalmuziek in het Gildenhuys in Essen. U kunt dan genieten van nummers uit The Phantom of The Opera, Les Misérables, West Side Story, Mary Poppins en Sister Act. De voorstelling bijwonen kost 15 euro, in voorverkoop slechts 12 euro.

Wie graag wil meezingen met het Sint-Ceciliakoor, kan altijd even een bezoekje brengen tijdens de wekelijkse repetities van het koor. Die vinden elke maandagavond om 20u plaats in de cafetaria van het woon-zorgcentrum De Bijster in de Nollekensstraat in Essen. 

Info: st.ceciliakoor@telenet.be

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio