Evert d.C. blijft in de cel in zaak van kasteelmoord

Foto: Yorick Jansens

Evert d.C. blijft in de cel in zaak van kasteelmoord

Print

In de zaak van de kasteelmoord heeft de Brugse raadkamer dinsdag de aanhouding van Evert d.C. met drie maanden verlengd. De man wordt verdacht van een rol als tussenpersoon bij het beramen van de moord op Stijn Saelens uit Wingene, maar ontkent elke betrokkenheid.

De 51-jarige man uit IJzendijke in Zeeuws-Vlaanderen belandde begin juli 2013 een eerste keer in de cel in de zaak van de kasteelmoord. Zijn DNA bleek echter niet overeen te stemmen met een openstaand spoor in het dossier. Evert d.C. werd toen dan ook onmiddellijk vrijgelaten door de onderzoeksrechter. Opvallend genoeg wilde het parket hem in januari 2015 zelfs buiten vervolging laten stellen.

Ondertussen werd het dna-spoor gelinkt aan Franciscus L., een Tilburgse neef van de ondertussen overleden uitvoerder van de moord op Stijn Saelens. Franciscus L. beweerde immers dat hij in de zomer van 2011 van zijn oom aan d.C. moest melden dat een afspraak kon doorgaan. Meester Pol Vandemeulebroucke, de advocaat van de Zeeuw, drong aan op een confrontatie, maar L. weigerde elke medewerking.

Franciscus L. werd in november overgeplaatst naar de gevangenis van Dendermonde omdat hij zich bedreigd voelde door de entourage van d.C. Ondertussen zou de Tilburger zelfs zijn overplaatsing naar de gevangenis van Turnhout gevraagd hebben.

De verdediging zal beroep aantekenen tegen de beslissing van de raadkamer. Binnen 14 dagen zal de Gentse KI zich uitspreken over de verdere aanhouding van Evert d.C.

Nu in het nieuws