Ministers moeten woensdag meer uitleg geven over incidenten kerncentrales

Foto: BELGA

Ministers moeten woensdag meer uitleg geven over incidenten kerncentrales

Print

Minister van Energie Marie Christine Marghem, minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon en directeur-generaal van het FANC, Jan Bens worden woensdagmiddag om 12.30 uur verwacht in de subcommissie Nucleaire Veiligheid van de Kamer. Aanleiding van de hoorzitting zijn de recente incidenten aan de kerncentrales Tihange 1, Doel 3 en Doel 1. De vergadering komt er op vraag van de oppositie.

De centrales Tihange 1 en Doel 1 behoren tot de oudste nucleaire centrales van het land. Na 40 jaar dienst beslisten de regeringen Di Rupo en Michel om de leverduur van de installaties te verlengen tot 2025, de wettelijke einddatum voor de kernuitstap. Maar de centrales kampten de jongste tijd met incidenten, weliswaar buiten het nucleaire deel van de installatie, waardoor ze stilvielen. Doel 3 is één van de zogeheten scheurtjesreactoren die na grondige studie en testen geschikt bevonden werden voor de dienst en pas recent werden opgestart. Maar kort nadien viel ook deze centrale automatisch stil door een lek in een lasnaad.

De opeenvolgende incidenten zorgde voor ongeruste reacties uit Nederland en Duitsland, die slechts op enkele tientallen kilometers liggen van de nucleaire sites van respectievelijk Doel en Tihange.

De agenda van de vergadering van de subcommissie vermeldt dat er met de drie genodigden een gedachtenwisselingen gehouden zal worden, onder meer over de “veiligheidscultuur”.

Nu in het nieuws