Japanner telt meer dan 100.000 euro neer voor tonijn

Kiyoshi Kimura (met zwaard) poseert trots bij de eerste tonijn. Foto: AFP

Food

Japanner telt meer dan 100.000 euro neer voor tonijn

Print
De eerste blauwvintonijn van het seizoen is op de veiling in de Tsukiji-vismarkt in het centrum van Tokio verkocht voor om en bij de 108.000 euro. Kiyoshi Kimura, eigenaar van de sushiketen Sushi-Zenmai, bracht het hoogste bod uit voor de vis van 200 kilogram. Hoeveel sashimi zou je daarvan kunnen snijden?

Voor het vijfde jaar op rij ging de eerste blauwvintonijn van het nieuwe visjaar naar zakenman Kiyoshi Kimura. Dit jaar moest hij wel heel wat geld meer neertellen, want vorig jaar moest hij 'slechts' 30.000 euro betalen voor de tonijn. In 2013 bracht Kimura nog een recordbod uit van 1,3 miljoen euro.

De blauwvintonijn is een bedreigde diersoort, maar dat houdt de Japanners toch niet tegen om er op te vissen. De meerderheid van de gevangen tonijn wordt volgens de WWF levend overgebracht naar tonijnkwekerijen, waar ze vetgemest worden om de Japanse markt te voorzien van sushi en sashimi.

De veiling vond naar jaarlijkse traditie plaats op de Tsukiji-vismarkt in de Japanse hoofdstad. De legendarische markt verhuist in november na tachtig jaar wel naar een nieuwe locatie. 

 

NIET TE MISSEN