Francken belooft berekening aantal asielzoekers te controleren

Foto: hns

Francken belooft berekening aantal asielzoekers te controleren

Print

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft dinsdag burgemeester Manu Claes (CD&V) van Scherpenheuvel-Zichem beloofd dat hij de aantallen asielzoekers die in het kader van zijn spreidingsplan aan Hagelandse gemeenten werden toegewezen zal laten controleren op hun correctheid. “Ik wil laten nagaan of er geen vergissing gebeurd is, maar ik vermoed dat niet het geval is”, aldus Francken na afloop van het gesprek.

Scherpenheuvel-Zichem is een van de gemeenten die eind vorige maand lieten weten niet in te gaan op de vraag om in het kader van dit nieuwe spreidingsplan acht bijkomende plaatsen te creëren voor asielzoekers. Claes wees hierbij op het feit dat Fedasil in Scherpenheuvel begin november reeds een asielcentrum opende waar momenteel 164 vluchtelingen verblijven en daarnaast nog eens elf asielzoekers opvangt, wat in vergelijking met andere steden en gemeenten uit de regio en daarbuiten al zeer veel was. Dat er nog eens acht asielzoekers dienden te worden opgevangen was voor het gemeentebestuur en OCMW dan ook onbegrijpelijk.

“Het gesprek met Francken is positief verlopen. We hebben alle informatie kunnen geven over hoe we de komst en de werking van het asielcentrum hebben aangepakt en er tevens op gewezen dat ge het aan niemand uitgelegd krijgt dat Scherpenheuvel-Zichem nog bijkomende inspanningen zou moeten doen. We zijn ook blij met de belofte van Francken dat hij de cijfers opnieuw zal bekijken, maar veranderen voorlopig ons standpunt dat we geen bijkomende asielzoekers willen niet”, aldus Claes die ook zijn kritische bedenkingen herhaalde ten aanzien van de criteria die gehanteerd werden bij de berekening van de toegewezen aantallen. “Waarom wordt een gemeente pas vrijgesteld van bijkomende plaatsen als de opvanginspanning drie maal hoger is dan gemiddeld?”.

Nu in het nieuws