Deze vijf attracties openen dit jaar de deuren

Foto: Jean Nouvel

Vakantie

Deze vijf attracties openen dit jaar de deuren

Print

Genoeg terugblikken op het voorbije jaar, bij CNN kijken ze vooruit, en wel naar de toeristische attracties die dit jaar (eindelijk) hun deuren openen, van een gloednieuw Disneypark tot het voetbalmuseum van FIFA.

Het Louvre, het grootste museum ter wereld opent eind dit jaar eindelijk zijn langverwachte filiaal in Abu Dhabi. Het akkoord werd al in 2007 ondertekend, met een geplande openingsdatum in 2012. Maar de constructiewerken voor het witte, discusvormige gebouw op het eilandje Saadiyat, een ontwerp van de Franse toparchitect Jean Nouvel, liep enkele jaren vertraging op.

Het was een zwaar jaar voor FIFA, maar de Wereldvoetbalbond kan zijn blazoen misschien wat oppoetsen met de opening van het World Football Museum, nabij hun hoofdzetel in Zürich (zie beeld links). Naast een interactieve voetbalwereld, zullen fans er zich ook kunnen vergapen aan meer dan duizend exclusieve objecten, inclusief de trofee van de wereldbeker. Opening voorzien voor het eerste kwartaal.

Disney heeft het Chinese Shanghai uitgekozen als locatie voor zijn eerste pretpark op het Chinese vasteland (in Hongkong is wel al een attractiepark van de animatiestudio), dat dit voorjaar opent. Dat is bovendien het eerste nieuwe themapark in meer dan tien jaar. Het eerste jaar alleen al worden er tussen tien en vijftien miljoen bezoekers verwacht. Met de bouw van het pretpark werd in 2011 aangevangen.

Wie niet genoeg kan krijgen van pretparken, kan nadien doorreizen naar Dubai, waar in oktober het al even gigantische Dubai Parks and Resorts opent. In dit nieuwe attractiepark zal alles in het thema van films worden georganiseerd, van Bollywoodfilms tot blockbusters zoals ‘Shrek’ en ‘The Hunger Games’. Verwacht wordt dat het eerste jaar bijna zeven miljoen bezoekers de meer dan honderd attracties zullen uittesten.

Cultuurliefhebbers boeken nu alvast hun ticket naar San Francisco waar op 14 mei een nieuwe cultuurtempel de deuren opent. Het San Francisco Museum of Modern Art (SFMoMA) wordt het grootste museum voor hedendaagse kunst in de Verenigde Staten. Het Noorse architectenbureau Snøhetta liet zich voor het ontwerp inspireren door de waterlijn en eeuwige mist van de stad (zie beeld rechts).

CNN selecteerde nog vier andere attracties, lees het volledige artikel op hun website.

NIET TE MISSEN