Terroristen Verviers in laatste gesprekken: "We gaan geschiedenis schrijven"

Foto: AP

Terroristen Verviers in laatste gesprekken: "We gaan geschiedenis schrijven"

Print
Ongeveer een jaar na de antiterreuractie in Verviers van 15 januari 2015 zijn er geluidsfragmenten opgedoken van de laatste gesprekken tussen de terroristen. “Morgen gaan we geschiedenis schrijven”, waren enkele van hun laatste woorden.

De geluidsfragmenten werden opgenomen op 14 januari 2015 in de Rue de la Colline 32 in Verviers. Op die locatie hielden de terroristen Khalid Ben Larbi (23) en Soufiane Amghar (26) zich schuil. De gesprekken laten er geen twijfel over bestaan: het duo plande aanslagen op twee politiebureaus in ons land.

Codetaal

Doordat Ben Larbi en Amghar, die zichzelf “soldaten van God” noemen, een vermoeden hadden dat er microfoons geïnstalleerd waren in het huis, praatten ze in codetaal. 

Uit de geluidsfragmenten blijkt dat de twee mannen heel gespannen waren. “De buurman en buurvrouw zijn binnengekomen en weer buitengegaan. Ik heb de deur gehoord. Zie jij het licht?”, klonk het zenuwachtig. De terroristen hadden het ook nog over hun tijd in Syrië, ze herhaalden hun plannen voor de aanslagen en praatten over een ontsnappingsplan.

“Boem-boem-boem!”

“De mannen in Verviers waren extreem nerveus”, zegt een agent van de Speciale Eenheden dinsdag in Humo. “In de dagen voor de inval zetten ze de wekker om kwart voor vijf ’s ochtends om te controleren of ze niet werden geobserveerd. Ze wisten dat we pas vanaf vijf uur ’s ochtends huiszoekingen konden doen en hielden zich klaar met hun wapen in de aanslag. Tijdens het afluisteren hoorden we de ene duidelijk tegen de andere zeggen: “Vergeet niet te laden”, waarna we het geklik van een lader hoorden.”

Uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt bovendien dat de mannen in Verviers hun orders kregen van ene ‘Abou Omar', een alias voor Abdelhamid Abaaoud - de terrorist die ook een belangrijke rol speelde bij de aanslagen in Parijs van 13 november 2015 en die bij en antiterreuractie in Saint-Denis gedood werd. Abaaoud vroeg zijn kompanen voorzichtig te zijn, regelmatig van telefoon en simkaart te veranderen, hun auto’s te controleren op afluisterapparatuur, en hun wapenarsenaal te bewaren in een box of een garage.

Er werd gepraat over wapens, granaten en kogels. De aanslagen op Charlie Hebdo en de Hyper Cacher in Parijs werden verheerlijkt. En over de politie viel één opvallend onheilspellend zinnetje: “Zodra je de flikken ziet: boem-boem-boem!”

Geschiedenis schrijven

Een bron uit het onderzoek bevestigt formeel in Humo dat er zeker een aanslag op til was. “Dat was zeker het geval. Een paar uur voor de inval hebben we de ene verdachte tegen de andere horen zeggen: “Demain, on fera l’histoire” - “Morgen gaan we geschiedenis schrijven”. Er was geen twijfel: ze zouden vrijdag toeslaan.”

Nu in het nieuws