Bart Swings mikt op podiumplek op EK schaatsen

Foto: REUTERS

Bart Swings mikt op podiumplek op EK schaatsen

Print

Bart Swings is vijf dagen voor aanvang van het EK schaatsen al naar de Wit-Russische hoofdstad Minsk afgereisd. Swings trof er een andere wereld. In Minsk is het echt winter, de temperaturen gaan tot min twintig.

Voor alle schaatsers is het EK een tussenstation op weg naar het WK afstanden van volgende maand, dat als een hoogtepunt van het seizoen wordt gezien. In de redelijk verwarmde Minsk Arena wil de beste Belgische schaatser zondag na de laatste afstand voor het eerst op het podium staan. Een ereprijs in het eindklassement is zijn doel.

Die prestatie heeft hij in zijn betrekkelijk korte schaatsloopbaan (vijf jaar) nog niet geleverd. De vierde plaats van 2014 was zijn beste verrichting. De jaren 2013 en 2015 brachten hem vijfde plaatsen. Wel waren er vijf bronzen plekken op de afstanden. Grote favoriet voor de titel is de Nederlander Sven Kramer, die als zeven keer een Europese triomf boekte.

Swings, die volgende maand 25 wordt, heeft het de afgelopen weken rustig aan kunnen doen. Dat gaf gelegenheid te herstellen van de eerste vier wereldbekermanches van het seizoen. Verder had hij de luxe even in Portugal de schaatsen af te binden en de skeelers onder te doen. Ervaring leert dat terugkeer op het ijs daarna geen problemen oplevert. Kramer moest daarentegen in Heerenveen veel moeite doen om tijdens de nationale afstandkampioenschappen zijn startplaats veilig te stellen. In Minsk heeft hij gezelschap van Douwe de Vries en Jan Blokhuijsen, bij Team Stressless ploeggenoot van Swings. Twee andere concurrenten van Swings voor een podiumplek zijn de Noor Sverre Lunde Pedersen en de Rus Denis Joeskov.

Het is voor het eerst - de geschiedenis gaat terug tot 1893 - dat een internationaal schaatstoernooi in Wit-Rusland wordt gehouden. De organisatoren verwachten nogal wat Nederlandse supporters. Die kunnen de Wit-Russen een voorbeeld geven, meent organisator Alexej Chatilev. “Want de mensen hier weten weinig over schaatsen”, vernam de Nederlandse website schaatsen.nl. “Als ze dan Nederlandse fans in oranje zien die een hoop plezier hebben, dan slaat die cultuur misschien over op de mensen hier”.

Meer sportnieuws