Binnen twee weken beslissing of zuurgooier naar assisen moet

Foto: if

Binnen twee weken beslissing of zuurgooier naar assisen moet

Print
Antwerpen -

De Brusselse raadkamer beslist op 19 januari of Jelle F., de verdachte van de zuuraanval op een poetsvrouw van Delhaize, naar de correctionele rechtbank dan wel naar het assisenhof wordt doorverwezen. Het Brusselse parket wil de man voor de correctionele rechtbank laten terechtstaan voor foltering maar het slachtoffer stuurt aan op een assisenproces voor moordpoging en foltering. Het dossier werd dinsdag ingeleid voor de raadkamer maar meteen uitgesteld.

De 42-jarige F. werd in de nacht van 5 op 6 maart 2015 door de Franse politie opgepakt bij een routinewegcontrole in de buurt van Parijs. Het Belgische gerecht was op dat moment al enkele maanden op zoek naar de man die warenhuisketen Delhaize afperste met dreigmails en die de zuuraanval op een poetsvrouw van Delhaize, op 20 februari, had opgeëist. In zijn wagen vond de Franse politie een wapen, een mes en om verschillende zogenaamde prepaid-kredietkaarten. Bij nazicht bleek het om de kredietkaarten te gaan die gebruikt werden in de afpersingszaak ten aanzien van Delhaize.

Jelle F. werd aan België uitgeleverd en zit sindsdien in de gevangenis. Volgens de gerechtspsychiaters is de man toerekeningsvatbaar maar vertoont hij psychopate en antisociale trekken. De man was eerst in verdenking gesteld voor afpersing en moordpoging, maar het Brusselse parket wil hem nu vervolgen voor foltering.

De advocaat van het slachtoffer, meester Kris Luyckx, is het niet eens met de zienswijze van het Brusselse parket. “Volgens ons is er gezien het gebruikte middel, zwavelzuur, en de gebruikte hoeveelheid wel degelijk sprake va een gerichte moordaanslag. Mijn cliënte is ook bijna overleden na die feiten. Een proces voor de correctionele rechtbank zou ook een aanzienlijk verschil maken voor de strafmaat.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio