Commissie belegt coördinatievergadering over verscherpte grenscontroles

Foto: AFP

Commissie belegt coördinatievergadering over verscherpte grenscontroles

Print

Nadat Zweden en Denemarken maandag grens- en identiteitscontroles hebben ingevoerd, belegt de Europese Commissie woensdag een coördinatievergadering met de bevoegde Zweedse, Deense en Duitse ministers. Dat heeft een Commissiewoordvoerder bekendgemaakt.

Na de eerste introductie van grenscontroles in november 2015 voerde Zweden maandag nieuwe identiteitscontroles in. Het personeel op alle bussen, treinen en ferry’s die vanuit Denemarken naar Zweden reizen, wordt gevraagd de passagiers te controleren. Zweden, dat vorig jaar 163.000 asielaanvragen te verwerken kreeg, hoopt zo de toestroom van migranten en asielzoekers af te remmen.

De Deense regering reageerde meteen door op haar beurt controles in te voeren aan de grens met Duitsland. Die maatregel geldt tot 14 januari maar kan worden verlengd, kondigde premier Lars Lokke Rasmussen aan. De controles aan de Deens-Duitse grens lijken na een eerste controle niet in strijd met de regels van de Schengenzone, zei een woordvoerder van de Europese Commissie dinsdag. Of het tijdelijk beperken van het vrij verkeer tussen Duitsland, Denemarken en Zweden een domino-effect dreigt te creëren, daar wil de Commissie zich niet over uitspreken.

Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos roept woensdag wel de bevoegde ministers naar Brussel voor een coördinatievergadering. “Het is de bedoeling de belangrijkste spelers bijeen te brengen”, luidt het. Een uitnodiging werd gestuurd naar de Zweedse minister van Migratie Morgan Johansson, zijn Deense collega Inger Stojberg en de Duitse staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken Ole Schröder.