Sanne Cant kan zondag tiende Belgische titel grijpen

Foto: BELGA

Sanne Cant kan zondag tiende Belgische titel grijpen

Print

Sanne Cant kroonde zich al zes keer tot Belgisch kampioene bij de vrouwen elite. Eerder veroverde ze ook al drie keer de titel bij de jeugd. “Als ik naast de titel pak, zal ik teleurgesteld naar huis rijden”, klinkt het bij de topfavoriete.

BK Veldrijden op Sportwereld.be

Cant is kind aan huis op het parcours in Lille. Amper twee kilometer woont ze van de omloop en volgens oud-veldrijder en commentator Paul Herygers zelfs slechts op 16 huizen van het parcours. “Ik ken de omloop goed”, geeft ze toe. “Maandag nog deed ik mijn looptraining niet in het bos naast het parcours, maar gewoon op de omloop zelf, goed om alles nog eens van nabij te bekijken. Het is een mooie omloop en het zwaartepunt ligt vooral in het laatste deel van het parcours. Het wordt een zwaar rondje, ik kijk ernaar uit.”

De renster van Enertherm-BKCP rijdt zondag voor eigen volk. Dat brengt druk met zich mee, maar Cant is het intussen al gewoon, na negen Belgische titels. “Iedereen verwacht dat ik zomaar die tiende titel ga grijpen”, zegt ze, “maar zo evident is dat allemaal niet. Je moet hard trainen om te staan waar ik nu sta. Ik houd er zeker rekening mee dat ik kan verliezen. Op 40 minuten kan er veel fout gaan, maar die ambitie is wel groot om die titel te winnen.”

Cant greep vorig jaar nipt naast de wereldtitel in Tabor. De ontgoocheling was groot. Het grote doel dit jaar zijn de kampioenschappen en dan staat het WK nog net een trapje hoger dan het BK. “Alle kampioenschappen zijn belangrijk”, stelt ze, “maar het WK nog iets meer. Daarom ook las ik geen weekje rust in, want anders moet je na het BK weer opbouwen. Deze week wordt een samenstelling van hard trainen en rusten, want er volgen nog belangrijke wedstrijden. Nu, begrijp me niet verkeerd: dat BK is een doel, een groot zelfs, mijn piekvorm zit er stilaan aan te komen en ik zal teleurgesteld naar huis gaan als ik naast die titel pak.”

Heel wat heren crossers verkozen de voorbije dagen een trip naar Spanje om zich voor te bereiden op het nationale kampioenschap. “Ik had dat ook kunnen doen”, aldus Cant, “pas drie dagen voor de cross in Leuven besliste ik over deelname, dus ik had net zo goed in Spanje kunnen vertoeven. Maar ik doe dat niet. Dat is geen budgettaire kwestie, ik ben iemand die wedstrijden nodig heeft om in het ritme te komen. Als ik moet kiezen tussen een harde training op Spaanse bodem of in België crossen, dan kies ik voor het laatste. Ik heb in deze periode ook geen duurtrainingen meer nodig, dus cross ik liever hier.”

Cant kroonde zich in het voorbije seizoen al voor de tweede keer tot Europees kampioene en prijkt intussen in alle klassementen op de eerste plaats. “Dat is geruststellend. Graag sluit ik het seizoen overal op nummer één af, maar ik ben daar nu nog niet te veel mee bezig. Eerst het BK, dan zien wel wel.”

Meer sportnieuws