“Tweede helft januari wordt mogelijk bibberen”

Foto: EPA

“Tweede helft januari wordt mogelijk bibberen”

Print

Onze noorderburen in Nederland kreunen onder de vrieskou. De bodem is er bevroren en het heeft maandagnacht zo hard geregend dat het hele noorden nu bedekt is met ijzel. De scholen bleven dinsdagochtend zelfs dicht. In België hoeven we voorlopig niet te vrezen voor dergelijke taferelen, zegt weerman Frank Deboosere. “De wintergrens ligt inderdaad vlakbij, maar de eerstkomende tien dagen moeten we nog geen winterweer in België verwachten.”

Een miljoen kilo zout hebben de strooiwagens in het noorden van Nederland al gebruikt om de gladde wegen toch berijdbaar te maken. Voorlopig zijn het echter parels voor de zwijnen: het openbaar leven ligt er volledig stil. De Nederlandse weerdiensten (het KNMI) hebben zelfs een code rood uitgevaardigd voor de noordelijke provincies. Dat betekent dat er een groot gevaar is op overlast en letsels voor de weggebruikers. De aanleiding is duidelijk: wie wil kan op dit moment zelfs schaatsen op de openbare weg.

Geen vrieskou bij ons

In België zal het voorlopig zo’n vaart niet lopen, zegt weerman Frank Deboosere. “Het is volop aan het winteren in Nederland en Duitsland, maar bij ons blijft het zacht. De lucht uit het zuiden maakt dat we de eerstvolgende tien dagen geen vrieskou zullen kennen in België.”

Toch is de wintergrens vlakbij, en in de tweede helft van januari kan het weer snel omslaan. De huidige computermodellen voorspellen dat het dan geleidelijk aan kouder wordt en dat we dan toch nog winter krijgen, zegt Deboosere. "Er zijn nu de eerste tekenen zichtbaar dat we dan gaan bibberen. Al kunnen die computermodellen morgen alweer heel anders zijn. Dus het blijft afwachten.”

Nu in het nieuws