Ook dames beloften, junioren en nieuwelingen strijden zondag om Belgische titel

Femke van den Driessche Foto: Marc Van Hecke

Ook dames beloften, junioren en nieuwelingen strijden zondag om Belgische titel

Print

Op het Belgisch kampioenschap veldrijden worden zondag voor het eerst ook Belgische titels uitgereikt aan de dames jeugd. Femke van den Driessche (19) is de grote favoriete om de titel bij de beloften binnen te halen. Eerder dit seizoen kroonde ze zich al tot Europees kampioene, het BK is haar volgende doel.

BK Veldrijden op Sportwereld.be

Op het wereldkampioenschap in Heusden-Zolder wordt voor de eerste maal een wereldtitel uitgereikt aan de dames beloften (17-22 jaar). De KBWB op haar beurt reikt daarom, bij wijze van overgangsregel en bij uitzondering, tijdens het BK in Lille vier titels uit in de damescategorieën: nieuwelingen, junioren, dames U23 en dames Elite.

Bij de beloften is er slechts één topfavoriete: Femke van den Driessche. De renster uit Aalst heeft haar topvorm net op tijd te pakken. Dat bewees ze zondag in Leuven waar ze lange tijd mee vooraan streed en uiteindelijk vierde werd tussen de profs. Van den Driessche is nog altijd maar 19 jaar jong, maar de renster van het Kleur op Maat-NoDrugs team bewees de voorbije maanden al wat ze in haar mars had, met als uitschieter de Europese titel in Huijbergen, waar ze thuisrijder Maud Kaptheijns naar de tweede plaats verwees.

“Ik had wel verwacht dat ik goed zou presteren in Leuven”, sprak ze na afloop van de cross. “Al is een vierde plaats toch meer dan verhoopt. Ik heb echt gepiekt naar deze periode van het jaar. Op het EK heb ik al bewezen dat ik specifiek naar een wedstrijd kan toewerken, nu heb ik dat ook gedaan voor het BK in Lille.”

Na haar Europese titel op 7 november nam Van den Driessche wat gas terug, maar nu staat ze er weer helemaal. “Dat BK is echt een doel”, klinkt het. “Ik ben me ervan bewust dat ik de grote favoriete ben bij de beloften. Die rol is niet altijd gemakkelijk om dragen, want iedereen kijkt naar jou en je kan net zo goed ‘afgaan’. Nu goed, ik wil die titel heel graag, hij staat mooi op je palmares en ik heb hard gewerkt om in deze periode top te zijn. Het is een goede zaak trouwens dat de Wielerbond zondag vier medailles uitreikt bij de dames. Dat kan de vrouwencross alleen maar ten goede komen.”

Van den Driessche is nog niet zeker of ze deze week het parcours in Lille gaat verkennen. “Dat moet ik nog bespreken”, zegt ze. “Ik ga alleszins zaterdag, daags voor het BK, een kijkje op de omloop nemen, voor de rest zien we wel. Ik wil er niet te veel aan denken dat het zondag een nationaal kampioenschap is en er naar toeleven alsof het een gewone wedstrijd is, de stress zoveel mogelijk vermijden.”

Meer sportnieuws