Kledinglijn Bagger doet gabbercultuur herleven

Print

Sven Mes in een eigen ontwerp uit zijn gloednieuwe kledinglijn. Foto: Ulrike Biets

Een kledinglijn die zich baseert op de gabbers uit de jaren 90. Dat was het idee van Sven Mes, bezieler van het Antwerpse zeefdrukatelier CTRL COPY en vinylbar Bagger op het Eilandje. Het afgelopen jaar bracht Mes enkele opvallende bedrukte Antwerpenaar Sven Mes brengt met zijn kledinglijn Bagger een ode aan de gabbercultuur uit de jaren 90.

De collectie mikt zowel op nostalgici als op hippe hedendaagse jongeren. sweaters op de sweaters op de markt. Zowel zijn 'Deurne' als 'Amberberes' truien groeiden uit tot echte hebbedingen, maar nu acht hij de tijd rijp voor een eigen collectie. 

“Er passeerden heel wat creatieve ideeën de revue, maar uiteindelijk besloot ik te gaan voor wat het meest natuurlijk aanvoelde: mijn fascinatie voor de gabbers uit de jaren 90”, zegt Mes. Zelf was Sven iets te oud om zich door de gabbercultuur te laten beïnvloeden, maar hij maakte ze wel van dichtbij mee.

“Het rauwe van deze nichecultuur, die zich afzette tegen de gevestigde waarden, heeft me altijd aangesproken”, zegt Mes. “Ze was arrogant, extreem en vormde een totaalplaatje. Met een eigen taaltje, muziek, danspasjes en specifieke uiterlijke kenmerken. Eigenlijk is de gabbercultuur een vorm van cultureel erfgoed."

Geen fotoshop
De rauwheid en het ongepolijste weerspiegelen zich ook in de andere aspecten van de Baggerlijn. “Hoewel we voor onze promotiecampagne erg professioneel tewerk gingen, werden de foto’s analoog genomen en werden oneffenheden niet gefotoshopt”, zegt Mes. 

Om zijn collectie verder te promoten wil Mes nog dit voorjaar een pop-upshop openen. “Bij voorkeur in de nabijheid van de Offerandestraat of de Handelsstraat. Winkelstraten die, net als de gabbercultuur, een vorm van vergane glorie uitstralen.” 

De officiële lancering vindt donderdagavond om 21u plaats in de Baggerbar aan Kattendijkdok Oostkaai. De eerste Bagger-sweaters worden daar live gezeefdrukt én exclusief verkocht. 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio