Terreurverdachte ontkent, maar blijft nog zeker maand in de cel

Terreurverdachte ontkent, maar blijft nog zeker maand in de cel

Print

Ayoub B., de tiende verdachte in het Belgische onderzoek naar de aanslagen in Parijs, blijft nog minstens een maand in de cel. Dat heeft de Raadkamer van Brussel beslist. Zijn advocaat, Yannick De Vlaemynck, had nochtans de vrijlating van zijn cliënt bepleit. Volgens de strafpleiter zijn er geen aanwijzingen van schuld tegen de man. “Hij heeft geen rol gespeeld bij de aanslagen, heeft Salah Abdeslam niet helpen onderduiken en heeft er geen contact mee gehad”, zegt meester De Vlaemynck.

Ayoub B. werd vorige week woensdag 30 december opgepakt op de Gentsesteenweg in Sint-Jans-Molenbeek, toen hij aankwam op zijn werk. Tegelijkertijd voerde de federale gerechtelijke politie een huiszoeking bij hem uit, in de Delaunoystraat 47. Op 16 november, drie dagen na de aanslagen in Parijs, viel de federale politie al met de grote middelen in die woning binnen, op zoek waar de voortvluchtige Salah Abdeslam. Het federaal parket had toen sterke aanwijzingen dat Abdeslam in die woning kon zijn of kon geweest zijn maar de man werd er uiteindelijk niet aangetroffen.

“Geen bewijzen”

“Er zijn geen bewijzen gevonden dat Salah in die woning heeft verbleven”, zegt meester De Vlaemynck. “Het verhaal dat hij daar zou uitgesmokkeld zijn met een geënsceneerde verhuis berust enkel op fantasie. Mijn cliënt kent Salah Abdeslam uit de wijk, maar heeft er verder geen contact mee. Hij heeft geen enkele rol gespeeld bij de aanslagen.”

Grappen

Ayoub B. draagt een enkelband, in uitvoering van een veroordeling. Daags na de eerste huiszoeking, op 17 november, was de man zichzelf gaan aanbieden bij de federale politie en was hij verhoord. Sindsdien stond hij volgens zijn advocaat onder observatie en telefoontap en is het op basis van elementen uit de observaties en de afgeluisterde telefoongesprekken dat de man onder aanhoudingsbevel werd geplaatst.

“Volgens de speurders heeft hij het in een telefoongesprek over Salah Abdeslam maar op dat moment is mijn cliënt grappen aan het maken met zijn vrienden”, gaat meester De Vlaemynck verder. “Mijn cliënt weet op dat moment dat hij afgeluisterd wordt en zegt dat ook aan de telefoon. Eén van zijn vrienden vraagt of Salah op dat moment bij hem is en dan wordt daar wat over gedold, meer is dat niet. Ook de observaties hebben mijns inziens niets opgeleverd.”

Explosieven

Bij één van de observaties zouden de speurders gezien hebben dat een man met een frigobox bij B. in de wagen stapte en volgens de speurders zat in die frigobox mogelijks een bom of explosieven. “Het ging om de werkgever van mijn cliënt die bij hem instapte en in die frigobox zat helemaal niets verdachts”, aldus de advocaat die erop aangedrongen heeft dat één en ander wordt nagetrokken door de onderzoekers.

Bij de huiszoeking op 30 december werden in de Delaunoystraat een tiental gsm’s in beslag genomen maar ook die hebben volgens de verdediging niets te maken met de aanslagen in Parijs of de vlucht van Salah Abdeslam. “Er wonen een zestal personen in dat huis, tien gsm’s lijkt me dan niet overdreven veel.”

Geradicaliseerd

Meester De Vlaemynck geeft wel toe dat twee broers en een zus van zijn cliënt geradicaliseerd zijn en naar Syrië zijn getrokken, en dat Ayoub B. in dezelfde boksclub trainde als Ahmed Dahmani, de Belg die in Turkije is opgepakt en een rol zou gespeeld hebben bij de aanslagen in Parijs. “Maar het is niet zo dat de hele familie geradicaliseerd is, hij heeft ook nog familieleden in België die dat niet zijn”, klinkt het. “Dat hij bij dezelfde boksclub trainde, betekent ook niet dat hij die man goed kende of ermee bevriend was.”