Nu ook faillissementsverzoek voor ketens Macintosh, Brantano buiten schot

Print

De bewindvoerders van de Nederlandse groep Macintosh Retail hebben nu ook het faillissement aangevraagd voor de afzonderlijke ketens Dolcis, Invito, Hoogenbosch Retail Group, Manfield en PRO Sport. Ook voor Macintosh E-commerce en Steve Madden geldt dit. Het bestuur van Scapino vraagt uitstel van betaling aan. De Belgische schoenenketen Brantano is niet betrokken.

Het moederbedrijf van de schoenenketens zelf was vorige week al officieel failliet verklaard. Voor de meeste andere vennootschappen was tot nu toe alleen uitstel van betaling gevraagd en verkregen. De bewindvoerders verwachten dat hun verzoek om dat om te zetten in een faillissement dinsdag nog wordt behandeld door de rechtbank in Maastricht.

Alle winkels en de webshops blijven voorlopig open. Bewindvoerders zijn op dit moment samen met de banken in gesprek met overnamekandidaten voor de Macintosh Groep. Daarbij worden alle scenario’s onderzocht, inclusief een verkoop van delen van het retailbedrijf. De aandeelhouders moeten “geen enkele opbrengst” meer verwachten.

Dat Brantano niet bij de onderdelen is waarvoor het faillissement is aangevraagd, is volgens Brantano-directeur Stefaan Van Weyenbergh goed nieuws. “Ik interpreteer dat zeer positief, het betekent immers dat men er een goed zicht op heeft dat het voor Brantano niet nodig is. Er zijn biedingen binnen en ik hoop daar zo snel mogelijk nieuws over te hebben”, zegt Van Weyenbergh.

Het was al bekend dat er dringend een overnemer gevonden moet worden voor Brantano, want vanaf de tweede helft van januari dreigt de situatie daar kritiek te worden. Bij Brantano werken meer dan 1.100 mensen. De overnemer zal volgens de vakbonden wel bereid moeten zijn om ernstig te investeren in de keten met 129 vestigingen in België.

Nu in het nieuws