Eindelijk duidelijkheid: “Legendarische treffer van finale WK ‘66 terecht goedgekeurd”

Print

Het tweede doelpunt van de Engelsman Geoff Hurst in de finale van het WK 1966 tegen West-Duitsland is terecht goedgekeurd. De bal overschreed immers wel degelijk de doellijn. Dat moet blijken uit een computersimulatie die maandagavond in een special op Sky Sports is voorgesteld.

De treffer van Hurst is een van de meest bekende en controversiële doelpunten uit de voetbalgeschiedenis. Het schot van de Engelsman kwam via de onderkant van de lat weer in het veld. Volgens de Azerische lijnrechter Tofiq Bahramov had het leer daarbij de doellijn overschreden, wat door de West-Duitsers fel werd aangevochten.

Dankzij de goal in de eerste verlenging kwam Engeland 3-2 voor. In de slotseconden legde Hurst met zijn derde treffer de 4-2 eindstand vast en schonk de Engelsen zo voor eigen volk op Wembley hun eerste (en nog altijd enige) wereldtitel.

Omdat het in 2016 precies 50 jaar geleden is dat Hurst zijn beruchte doelpunt scoorde, wilde het team van Sky Sports Monday Night Football voor eens en altijd uitmaken of de goal nu wel of niet terecht is goedgekeurd. Door gebruik te maken van statistische data van Opta, het Sky Pad touchscreen en virtuele realiteit van EA Sports konden ze een computersimulatie samenstellen. Daaruit moet blijken dat de bal de doellijn heeft overschreden.

“De lijnrechter had het helemaal juist”, duidde voormalig international Jamie Carragher tijdens de uitzending. “Hij stond misschien niet helemaal goed opgesteld, maar dit is het definitieve bewijs. Het is zelfs niet nipt. Je ziet nog twee of drie inches (5 tot 7 cm). Het is altijd een vraagstuk geweest. Was de bal over de lijn of niet? Gelukkig kunnen we dat vandaag klasseren.”