Openbaar leven in noorden van Nederland ontregeld door ijzel

Foto: AFP

Openbaar leven in noorden van Nederland ontregeld door ijzel

Print

In het noorden van Nederland is het openbare leven dinsdagochtend ontregeld door de ijzel. Automobilisten hebben vanwege het extreme weer het advies gekregen de weg niet op te gaan. Mensen die dinsdagochtend toch in hun auto stapten, kunnen volgens de ANWB in het noorden van het land niet harder dan 50 kilometer per uur.

Diverse scholen in Groningen, Winschoten, Veendam en Stadskanaal blijven de hele dag dicht. Ook de Hanzehogeschool houdt de gebouwen gesloten. Een groot aantal andere scholen uit Groningen en Hoogezand heeft vanwege de ijzel het rooster aangepast. Dat geldt ook voor de Universiteit van Groningen. De universiteit adviseert studenten en medewerkers om tot 12 uur thuis te blijven.

Treinverkeer

Er rijden op de trajecten Zwolle en Leeuwarden en tussen Zwolle en Groningen nauwelijks treinen. De vertraging is volgens de NS meer dan een uur. De verwachting is dat dit tot 11 uur gaat duren. Ook de bussen in Friesland en snelbussen in Groningen en Drenthe rijden voorlopig niet.

Strooien

Strooiwagens hebben sinds maandagavond 18 uur een miljoen kilo zout gebruikt vanwege de gladde wegen in het noorden van het land. Volgens Rijkswaterstaat zijn er tot nu toe 119 ritten gemaakt. Het strooien in Groningen, Friesland, Drenthe en ook Flevoland en Overijssel gaat voorlopig nog door. Ook heeft de Nederlandse Rijkswaterstaat beide Firestorms (calamiteitenmachines) ingezet. De Firestorm bestrijdt ijsplaten door een warme zoutoplossing (ongeveer 60 graden) op het ijs te spuiten.

Maandagavond en in de nacht van maandag op dinsdag gebeurden in het noorden van Nederland nog tientallen ongevallen.

Nu in het nieuws