Deze actrice speelt voortaan ‘Franky’ uit Thuis

Foto: VRT

Deze actrice speelt voortaan ‘Franky’ uit Thuis

Print

Het was een verrassing van formaat: Franky uit ‘Thuis’ die in primetime vertelde dat hij een vrouw wou worden. Intussen heeft acteur Jef Martens afscheid genomen van zijn personage en wordt hij vervangen door een actrice. Die eer is weggelegd voor Leen Dendievel, die dit voorjaar haar opwachting in de reeks maakt als transgender Kaat.

Leen (geboren in 1983, Kortrijk) is bekend van verschillende televisierollen, zoals 16+, Spring en Emma. Ze vertolkte daarnaast ook heel wat gastrollen in onder andere De Kotmadam, Zone Stad, Louis Louise, David, Dag en nacht, Goesting en FC De Kampioenen. Ook het theaterpodium kent Leen goed: ze speelde ondere andere bij Theater aan de stroom en bij de Komediecompanie. Ook nu ze bij Thuis aan de slag is, blijft ze voor theater werken. In de toekomst staat ze nog op het podium bij De Komedie Compagnie, Theater Paljas en Het Antwaarps Teater.

“Ik ken bijna iedereen, maar heb nog nooit met iemand de set of een scène gedeeld. Het is een eer om met Marleen en Pol een gezin te vormen, hele fijne mensen en goede acteurs. Bovendien is het een rol met vlees aan en dat kom je niet zo vaak tegen. Ik neem deze kans dan ook met beide handen aan. En ik haal alles uit de kast om die rol goed neer te zetten. Dat is belangrijk, zowel voor mensen die niet vertrouwd zijn met het begrip ‘transgender’, als voor transgenders zelf”, reageert de actrice op haar nieuwe uitdaging.

“Ik kom niet onvoorbereid op de set. Toevallig heb ik zelf - nog voor ik wist voor deze rol in aanmerking te komen- een tijdje geleden een vrouw ‘herontdekt’. Zij heeft mij veel verteld en ik ga zeker ook verder te rade bij haar. Elk verhaal is anders, maar ook zij is ooit een man geweest en kan mij raad geven bij de moeilijk te spelen situaties.”

Nu in het nieuws