Organist lanceert orgelradio via internet

Print
Beerse -

Klara maakt geen programma’s voor specifieke doelgroepen meer en het Nederlandse Musica Reliogosa stopte op 1 januari. Dus maakt Nico Declerck nu zijn eigen internetradio voor orgelmuziek. “Daar zijn liefhebbers voor”, weet hij.

Nico Declerck is al ruim tien jaar organist in de Turnhoutse Sint-Pieterskerk. Bovendien slaagt hij erin om steeds meer luisteraars naar de orgelconcerten in Turnhout en Hoogstraten te lokken.

Slaagt Nico Declerck er binnenkort in om na de Kempen ook de rest van de wereld te overtuigen van de schoonheid van orgelmuziek? Misschien wel, wat onlangs ging zijn internetradio Orgel­radio.eu­ de ether in. “Klara zendt geen orgelmuziek meer uit en ook in Nederland zijn uitzendingen met orgelmuziek geschrapt. Als alles wegvalt, moet ik zelf maar iets doen”, zegt Nico Declerck.

Continu

De voorbije weken heeft hij zich verdiept in de wereld van het internet. “Een internetradio starten, was minder gemakkelijk dan ik dacht. Maar ik heb een hostingbedrijf gevonden dat zich over de Sabamrechten ontfermt. In ruil voor twee minuten reclame per uur mag ik continu orgelmuziek programmeren.”

Nico Declerck krijgt negen maanden de tijd om voldoende luisteraars te vinden. Als hij duizend luisteruren per week haalt, is het voortbestaan verzekerd. “Orgelradio.eu is wereldwijd te beluisteren. Als ik in elk land honderd luisteraars vind, is er geen probleem. Ik heb nu al 31 luisteraars in Polen en 21 in Japan.”

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio