Winterweer veroorzaakt problemen in Nederland

Print

In verschillende delen van Nederland is code rood afgekondigd door het winterweer. Verschillende scholen in het noorden houden de deuren dicht.

Het KNMI heeft voor dinsdagochtend weeralarm code rood gegeven voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe vanwege ijzel. Voor het Waddengebied en het noorden van Overijssel en Flevoland is code oranje van kracht. De ijzel kan tot het einde van de ochtend aanhouden, waardoor de wegen erg glad zijn.

Afgelopen avond en nacht zijn door de gladheid tientallen ongelukken gebeurd, meldt de NOS. Auto’s en ook vrachtwagens zijn van de weg gegleden. Maar er zouden geen doden of zwaargewonden zijn.

Volgens het weerinstituut heeft het winterweer ‘een behoorlijke impact op de samenleving’, aldus een woordvoerder. Het KNMI en de ANWB adviseren mensen in de noordelijke provincies niet de weg op te gaan. Het winterse weer heeft gevolgen voor het verkeer tijdens de ochtendspits. Ook kan er hinder worden ondervonden op het spoor.

Verschillende scholen hebben maatregelen genomen en houden de schoolpoorten dicht. Het gaat om scholen uit onder meer Winschoten, Veendam, Stadskanaal en Groningen. Een groot aantal andere scholen uit Groningen en Hoogezand heeft vanwege de ijzel het rooster aangepast.

Code rood, de hoogste trap van het waarschuwingssysteem van het KNMI, is zeker tot 9.00 uur van kracht.

Nu in het nieuws