Vlaamse treinbestuurders staken wél

Foto: TP

Vlaamse treinbestuurders staken wél

Print
De kans is groot dat u vanavond, vanaf 22 uur, toch amper een trein ziet in Vlaanderen. De oorzaak: de machinistenbond ASTB-SACT. Die volgt namelijk niet het voorbeeld van de Vlaamse spoorbonden ACV en ACOD Spoor om niet te staken. De Vlaamse machinisten leggen het spoor wél plat. “De maatregelen die de NMBS en Infrabel nemen, raken het hele personeel, niet alleen een Waalse of Vlaamse werknemer”, zeggen ze.

Vanaf vanavond 22 uur staken de Waalse spoorbonden FGTB en CSC, tot donderdag om 22 uur. Maar de Vlaamse bonden ACOD Spoor en ACV, die doen niet mee. Geen hinder in Vlaanderen dus, zegt u? Tot gisteravond de machinistenbond ASTB-SACT van zich liet horen. Zij staken namelijk wél allemaal: zowel de Vlaamse als de Waalse treinbestuurders.

En dus zal er véél meer hinder in Vlaanderen zijn dan de NMBS heeft aangekondigd. Want de machinistenbond ASTB-SACT heeft iets meer dan 1.000 leden op een totaal van 3.800 treinbestuurders.

“We staan versteld dat de sociale actie een communautaire draai heeft gekregen”, zegt voorzitter Arthur Mercier. “Onze vakbond maakt geen enkel onderscheid tussen zijn Nederlandstalige en Franstalige leden. De maatregelen van het Nationaal Paritair Comité raken het hele personeel. Het is dus onnodig om een algemeen ongenoegen te regionaliseren.”

Nu in het nieuws