Zoveel betalen vervuilende wagens per jaar

Foto: Photo News

Zoveel betalen vervuilende wagens per jaar

Print
Antwerpen -

Antwerpen heeft de modaliteiten vastgelegd voor de invoering van de lage-emissiezone. Vanaf 1 februari 2017 betalen vervuilende wagens 20 euro per dag of 350 euro per jaar voor toegang tot de zone. Zonder toelating betaalt een overtreder 125 euro en later 150 euro per inbreuk.

Vanaf 1 februari 2017 zal Antwerpen officieel de eerste Belgische stad zijn met een lage-emissiezone (LEZ), die te oude en vervuilende wagens uit bepaalde delen van de stad zal weren. Met deze ingreep wil Antwerps mi­lieuschepen Ait Daoud (N-VA) de luchtkwaliteit in de binnenstad gevoelig verhogen.

De invoering van de LEZ in het gebied binnen de Ring en op Linkeroever wordt met een jaar vertraging ingevoerd, maar het was wachten op het wettelijk kader dat de federale en de Vlaamse overheid moest creëren. Nu de definitieve datum is vastgelegd, begint de stad volgende maand met een grote informatiecampagne.

Vier op de vijf wagens in België kunnen zonder problemen de LEZ inrijden. In het betrokken gebied zijn 8.000 tot 9.000 van de 75.000 ingeschreven wagens te oud en te vervuilend. Wie met een dieselwagen rijdt en net niet voldoet aan de toegangsvoorwaarden, moet een toelatingstarief betalen. In 2017 bedraagt dat tarief voor de Euro 3-diesels zonder roetfilter 20 euro voor een dag, en tot 350 euro voor een jaar.

Nu in het nieuws