© Photo News

"Rijbewijs met punten enkel nog kwestie van politieke wil"

De invoering van het rijbewijs met punten is enkel nog een kwestie van politieke wil. Dat zegt Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts in een reactie op een onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Uit de enquête van het BIVV bleek dat 46 procent van de Belgen te vinden is voor de invoering van een rijbewijs met punten. 42 procent is tegen. Bij de Vlamingen is zelfs 56 procent voorstander. "Dit toont aan dat er veel draagvlak is voor een rijbewijs met punten", zegt de minister. "Het is dus enkel een kwestie van politieke wil."

In 22 van de 28 Europese landen wordt het systeem al gebruikt, voert Weyts aan. "Vanuit Vlaanderen kunnen we dus enkel nog leren uit de invoering in deze landen", zegt hij. "Wat mij betreft kunnen we daarbij zeker rekening houden met verschillende factoren, zoals een andere aanpak voor professionele chauffeurs of een gefaseerde invoering."

Merendeel van Belgen wil nultolerantie voor alcohol bij onervaren bestuurders

© BELGA

Ongeveer acht op tien Belgen zijn voorstander van een nultolerantie voor alcohol bij onervaren bestuurders, maar voor een veralgemening tot alle autobestuurders bestaat er geen draagvlak. Dat blijkt maandag uit de resultaten van de vierde Nationale VerkeersONveiligheidsenquête van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Amper vijf procent van de Belgen is voorstander van een rijbewijs met punten.

In de Nationale VerkeersOnVeiligheidsEnquête onderzoekt het BIVV het weggedrag en (on)veiligheidsgevoel van de Belg. Daarvoor werden 5.000 weggebruikers bevraagd, voor het eerst ook uit onze buurlanden Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De resultaten werden maandag ingeleid door federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR), die benadrukt dat we dagelijks moeten blijven ijveren voor de verbetering van de verkeersveiligheid.

Opvallend is dat de Belgen, meer dan hun buren, vinden dat onhoffelijk gedrag in het verkeer de voorbije twee jaar is toegenomen. Ook voelen ze zich meer geconfronteerd met onoplettende bestuurders. De tweewielers voelen zich van alle weggebruikers het meest onveilig op de Belgische wegen. Daarbij gaat het in de eerste plaats om de bromfietsers en de motorfietsers, gevolgd door de fietsers.

Overdreven snelheid en alcohol zijn volgens de Belg de belangrijkste oorzaken van ongevallen. Toch geeft bijna 20 procent van de respondenten toe de voorbije 30 dagen een of meerdere keren onder invloed van alcohol gereden te hebben. De top vijf wordt verder aangevuld door verstrooidheid, drugs en agressiviteit. Tot slot halen de Belgen ook meer dan hun buren slecht onderhouden wegen aan als oorzaak van ongevallen.