Kasteeltje Caputsteen te koop voor bijna miljoen euro

Print

Kasteeltje Caputsteen voor de recente renovatie. Foto: Archiefbeeld PH

Mechelen - Kasteeltje Caputsteen in Mechelen staat opnieuw te koop. Aannemer Luc Van Rompaey hoopt er 980.000 euro voor te krijgen. “Ik heb het monument opnieuw gezond gemaakt”, zegt hij.

Het kasteeltje aan het Lyceum in de Caputsteenstraat stond jarenlang te verkommeren. De school wilde er eerst een polyvalente ruimte van maken, maar dat bleek geen haalbare kaart. Scholengroep 5 ging lange tijd op zoek naar een koper. Na vier jaar zoeken, werd uiteindelijk het aannemersbedrijf Coordinat-ed van Luc Van Rompaey eigenaar. De ondernemer is in Mechelen ook bekend als organisator van het MEC en cafébaas van Equator en De Minnestreel.

“Wij hebben drie jaar intensief gewerkt aan de renovatie. De daken zijn helemaal vernieuwd, de gevels werden gereinigd en de vloerplaten zijn waar nodig hersteld. Ook de boom die in het gebouw groeide, hebben wij weggehaald”, vertelt Van Rompaey. Een halfjaar geleden heeft hij het gebouw in stilte te koop gezet. Nu vastgoedkantoor Ignace Leysen zich over de verkoop ontfermt, is ook publiek bekend dat het kasteeltje te koop staat. “Ik heb geen haast met de verkoop. We zien wel wie zich aandient”, zegt Van Rompaey.

"Ideaal voor kantoren"

De vraagprijs situeert zich in de hogere klasse, maar daar maakt de eigenaar zich weinig zorgen over. “We zoeken voor dit gebouw een specifiek publiek. Volgens mij is het ideaal om kantoren van een bedrijf in onder te brengen, of een praktijk”, geeft Luc Van Rompaey aan. Ook vastgoedmakelaar Stijn Liers ziet iets in die piste. “De ligging van zo’n gebouw vlakbij het stadscentrum is uniek”, zegt hij.

Kandidaat-kopers verwerven bij aankoop wel geen instapklaar kasteel. “Om het helemaal af te werken, moeten wij eerst de toekomstige bestemming kennen. Anders moeten wij nadien misschien opnieuw dingen afbreken”, stelt Van Rompaey.

Subsidies mogelijk

Wie het optrekje koopt en verder opknapt, kan wel aanspraak maken op subsidies van de overheid. Kasteeltje Caputsteen is namelijk gedeeltelijk beschermd als monument. Oorspronkelijk was het een buitenverblijf van de familie Hooft alias Caput. In een akte uit 1348 wordt daar reeds melding van gemaakt. Het huidige kasteel dateert uit de 17de eeuw, het werd opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl. Al sinds de 19de eeuw zijn er verschillende verbouwingen aan gebeurd.

“Voor de buurt is het cultuurhistorisch zeer belangrijk. Het is de bakermat van het ontstaan van de wijk. In het gebouw zitten nog eeuwenoude elementen, maar het overgrote uitzicht is neostijl uit 19de en 20ste eeuw”, zegt Michèle Eeman van de dienst Monumentenzorg.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio