© Photo News

Voka haalt uit: “Vakbonden durven niet te beslissen”

De nieuwe voorzitter van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka, Paul Kumpen, heeft tijdens zijn nieuwjaarsspeech fors uitgehaald naar de (spoor)vakbonden. “Vakbonden durven niet te beslissen. Vakbonden zijn verdeeld. Het is geen kibbelregering, maar kibbelsyndicalisme”, aldus Kumpen. Voor Voka is het onaanvaardbaar dat stakingen gebruikt worden als politiek wapen.

De Vlaamse werkgeversorganisatie hekelt dat het vandaag voor de vakbonden zo moeilijk is om te hervormen. “Elke hervorming, elke wijziging, elke aanpassing -hoe miniem of rationeel ook- betekent voor hen een aanslag op de verworvenheden uit het verleden”.

Ondanks de belangrijke sociale akkoorden het voorbije jaar, was er permanente sociale onrust, zo stelt Voka-voorzitter Kumpen vast. Hij geeft het voorbeeld van de aangekondigde spoorstakingen. “Een vaudeville”, dixit Kumpen.

Voka roept de bonden op verantwoord om te gaan met het stakingsrecht, en tijdens de sociale verkiezingen niet over te gaan tot een syndicaal opbod. “Laat ons samen het stakingsrecht herbekijken, en verder sociale akkoorden sluiten”, zo reikt hij de vakbonden de hand.

De werkgevers roepen de bonden ook op tot sociale vrede. “Je kan geen akkoorden sluiten en tegelijkertijd de boel op stelten zetten of er permanent mee dreigen”.