© Photo News

Erwin Vervecken: “Wout gaat wegrijden in de derde ronde en met één minuut voorsprong winnen”

De organisatie van het Belgisch kampioenschap veldrijden heeft maandagmiddag het parcours voorgesteld in Lille. Topfavoriet is thuisrijder Wout van Aert komende zondag. Men mikt op 25 à 30.000 bezoekers.

De omloop is 2750 meter lang. Traditioneel is Lille een manche, bekend als de Krawatencross, in de bpost bank trofee, maar dit jaar dus de locatie van het Belgisch kampioenschap. Het parcours onderging een aantal veranderingen en is eigenlijk grotendeels gelijk aan de omloop van het BK van 2004, waar Bart Wellens won. “Het is meer dan een zandcross”, meent oud-veldrijder en commentator Paul Herijgers die maandag een kleine verkenning deed. “Vooral het deel aan de vijver, waar je nu volledig rond moet (in de Krawatencross rijd je slechts deels langs de vijver), is heel drassig. En er wordt nog meer regen voorspeld. Nu kan je er nog rijden, maar wie weet, wordt dat wel een loopstrook komende zondag en dan kan het heel zwaar worden.”Afwachten dus wat het weer geeft de komende dagen.

Parcourskeurder Eddy Lissens van de KBWB wilde alle polemiek vermijden en verschafte meteen duidelijkheid. “De organisatie bouwt zelf het parcours dat men wil”, stelde hij. “Met of zonder balken. De ene renner heeft het liever dan de andere. Balken zijn niet verplicht. Wij keuren gewoon het parcours zoals het er nu ligt. “

Als topfavoriet, zowel bij de mannen, als bij de vrouwen, gaan de thuisrijders over de lippen: Wout van Aert en Sanne Cant. “Wout gaat wegrijden in de derde ronde en met één minuut voorsprong winnen”, voorspelt Erwin Vervecken, één keer Belgisch kampioen en zes keer tweede. “Althans dat denk ik toch als je z’n wedstrijden van de voorbije weken bekijkt, maar een BK is altijd anders dan een gewone cross. Kijk maar naar het BK vorig jaar of naar het jongste EK in Huijbergen. Daar leek hij ook de sterkste, maar plots stokte het. Ik denk dat hij op kampioenschappen nog wat vertrouwen mist op cruciale momenten. Zondag zal veel duidelijk zijn. Als outsiders zie ik Kevin Pauwels en Tom Meeusen.”

Toegang is gratis voor inwoners van Lille, anderen betalen op zaterdag 8 euro en op zondag 23 euro. Een combiticket kost 25 euro, maar is enkel beschikbaar in voorverkoop.