© REUTERS

DAKAR. Debutant Loeb pakt bloemen en leiding in tweede etappe

Negenvoudig wereldkampioen rally Sébastien Loeb (Peugeot) heeft de tweede etappe in de Dakar 2016 bij de wagens op zijn naam geschreven. De Australiër Toby Price (KTM) won bij de motoren.

De Fransman Sébastien Loeb, die zijn debuut maakt in de befaamde rally, was in de etappe over 847 km tussen de Argentijnse steden Villa Carlos Paz en Termas de Rio Hondo duidelijk sneller dan de concurrentie. Loeb legde de 387 km tegen de klok af in 3u45:46. Daarmee was hij 2:23 sneller dan zijn Franse land- en teamgenoot Stéphane Péterhansel, de Rus Vladimir Vasilyev werd derde op 2:38. De Nederlander Bernhard ten Brinke, die zich zaterdag samen met corijder Tom Colsoul nog het snelst getoond had in de proloog, finishte 5:02 na Loeb en werd (voorlopig) tiende. Loeb is ook de nieuwe leider in de stand, dinsdag moet de karavaan van Termas de Rio Hondo naar Jujuy.

De Australiër Toby Price (KTM) schreef de zege bij de motoren op zijn naam. Hij is ook de nieuwe leider in de stand. Price, een van de kandidaten op de eindzege, had aan de aankomst 20 seconden voorsprong op de Portugees Ruben Faria (Husqvarna) en 1:28 op de Slovaak Stefan Svitko (KTM). De Australiër, die zaterdag in de proloog zestiende was geworden, heeft in de stand nu twee seconden voorsprong op de Spanjaard Joan Barreda Bort. Die was zaterdag primus in de proloog maar verloor maandag iets meer dan drie minuten.

Belgisch team Overdrive bezet helft van top-10

Na de afgelasting van de rit op zondag wachtte de deelnemers maandag de allereerste klassementsrit in de Dakar. Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul (Toyota) verloren iets meer dan vijf minuten en staan nu op de tiende plaats. "Ik ben toch wat verrast door de prestaties van de Peugeots", zegt Jean-Marc Fortin, teammanager van het Belgische Overdrive-team. "Het was een zware wedstrijddag. Carlos Sainz (Peugeot) heeft een tikje van 11 minuten gekregen en MINI zag twee kandidaat-winnaars zich letterlijk vastrijden in de modder. Terranova en Roma mogen zo goed als zeker hun ambities op eindwinst opbergen."

"Over de prestaties van mijn rijders kan ik alleen maar tevreden zijn", aldus Fortin. "Vasilev (Toyota) reed een knappe rit en bekroont die met een derde plaats. Prokop, bezig aan zijn eerste Dakar, staat netjes in de top-10. De Villiers (Toyota) gaat vooraan vlot mee en heeft geen kleerscheuren opgelopen en Ten Brinke en Colsoul hebben de schade weten te beperken. Zij moesten als eerste de weg op en dat was geen cadeau op het grotendeels droge parcours. Ze staan nu tiende en hebben een mooie startpositie voor morgen."

Colsoul: "Weg openen was moeilijke maar mooie opdracht"

Tom Colsoul en Berhard ten Brinke (Toyota) moesten maandag als leider de baan op, en dat bleek geen gemakkelijke opdracht. Uiteindelijk verloor het Nederlands-Belgisch duo een vijftal minuten op ritwinnaar en nieuwe leider Sébastien Loeb (Peugeot). "Het was heel moeilijk om de weg te openen omdat het zeer glad was", aldus Colsoul. "Anderzijds was het zalig om eens een rit te openen. Op sommige stukken waren zelfs geen motoren geweest en dat gaf toch een heel apart gevoel. Alleen dat kuisen van de weg was er te veel aan. Anders zat top drie er zeker in".

"Het parcours van vandaag was een traditioneel rallyparcours. Dat zie je ook aan de uitslag. Op vlak van navigatie was het niet zo moeilijk maar moest je wel gefocust blijven. Het tijdverlies van vandaag is te wijten aan een modderpoel van zo'n 400 meter. We zijn er al kruipend door geraakt. We kunnen terugblikken op een foutloze rit en dat stemt ons zeer tevreden. Morgen (dinsdag) wacht ons een vergelijkbaar parcours maar zitten we meer in het gebergte. In tegenstelling tot vandaag hebben we dan wel een goede startpositie."

Nederlands-Belgisch trio pakt bloemen bij de vrachtwagens

De Nederlander Hans Stacey (MAN), bijgestaan door de Belgen Serge Bruynkens en Jan Van Der Vaet, heeft de tweede etappe bij vrachtwagens op zijn naam geschreven. Hij was het snelst in een rit over 510 km (waarvan 336 tegen de klok) tussen de Argentijnse steden Villa Carlos Paz en Termas Rio Hondo. Het Nederlands-Belgische trio legde de rit af in 4u18:18 en had aan de aankomst 48 seconden voorsprong op de Nederlander Pieter Versluis (Eurol/Veka Man Rally Team). Een derde Nederlander, Gerard de Rooy, werd met zijn Iveco derde op 1:51 van de winnaar.

Ook tweede etappe ingekort

De tweede etappe werd door de organisatoren overigens met zo’n honderd kilometer ingekort (354 in plaats van 450) omwille van de slechte weersomstandigheden in de Argentijnse regio. Wegens dezelfde redenen werd de rit van zondag nog volledig afgelast. De Dakar begon zaterdag met een ernstig incident tijdens de proloog. De wagen van een Chinese deelneemster ging van de baan en maakte daarbij een tiental slachtoffers in het publiek.

In de 38e editie van de Dakar staat bij de motoren geen enkele ex-winnaar aan de start. De Spaanse titelverdediger Marc Coma (vijf zeges) werd vorige zomer sportief directeur van de rally.