Martelaarsbrief bevestigt: aanslag in ons land verijdeld

Foto: rr

Martelaarsbrief bevestigt: aanslag in ons land verijdeld

Print

Er is wel degelijk een terreuraanslag in ons land verijdeld op oudejaarsavond. Dat meldt VTM Nieuws en werd bevestigd aan onze redactie. Een van de opgepakte leden van de motorclub Kamikaze Riders had een brief achtergelaten waarin hij zegt de martelaarsdood te sterven en de aanslag goedpraat. De familie van de verdachte ontkent echter dat de brief iets met een mogelijke aanslag te maken heeft.

De plannen voor een aanslag van Saïd Souati (30) en Mohamed Karay (27), de twee leden van de Brusselse motorclub Kamikaze Riders die vorige week werden opgepakt, waren heel concreet. Volgens het federaal parket en de veiligheidsdiensten waren er ernstige aanwijzingen voor een aanslag “in de stijl van Parijs”. Bij Karay werd een martelaarsbrief aangetroffen, waarin hij onder meer zijn eigen dood aankondigt en de aanslagen goedpraat.

Familie: “Brief had niets te maken met aanslag” 

“Die brief heeft niets te maken met zogezegde plannen voor een aanslag”, zegt een bron nabij de familie Karay. “Mohamed heeft die brief geschreven na het overlijden van zijn vader, een hele tijd geleden, en zijn familie was op de hoogte van het bestaan ervan. De brief was ook bedoeld voor zijn familie, voor het geval hem iets mocht overkomen bij zijn motorstunts. Hij vraagt er onder meer in om gerepatrieerd te worden naar Marokko om zo herenigd te worden met zijn vader.”

Oudejaarsavond, net voor middernacht

Twee andere leden van de motorbende bekenden echter aan de onderzoeksrechter dat alles tot in de details was uitgestippeld. De aanslag zou net voor middernacht op oudejaarsavond plaatsvinden op de Grote Markt van Brussel. Volgens VTM Nieuws hadden de terroristen plannen om twee patrouillerende militairen te doden op de Grote Markt en zouden ze zich vervolgens naar het politiecommissariaat op de Kolenmarkt begeven om daar de aanwezige agenten aan te vallen. Maar dat werd niet aan onze redactie bevestigd.

De advocaten van beide verdachten verklaarden vorige week donderdag op de zitting van de raadkamer dat beiden dergelijke plannen ontkenden. Het federaal parket geeft geen commentaar over de berichtgeving, terwijl de advocaat van Mohamed Karay nog niet bereikbaar was voor commentaar.

Ondertussen is het dreigingsniveau voor politie en militairen in Brussel weer gezakt van drie naar twee.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Nu in het nieuws