© rr

Inbrekers picknicken op terras van slapende slachtoffers

Het openbaar ministerie heeft celstraffen tot vijf jaar gevorderd voor vijf leden van een Moldavische inbrekersbende. Zij staan voor de correctionele rechtbank van Antwerpen terecht voor 29 inbraken. Bij een daarvan hadden ze ook nog even gepicknickt op het terras, terwijl de bewoners lagen te slapen.

De beklaagden waren al in verschillende Europese landen op rooftocht getrokken en streken in 2014 ook in België neer. Op 12 december van dat jaar werd de politie naar de Sint-Jobsesteenweg in Schilde geroepen waar een bewoner lawaai en lichtflitsen had opgemerkt op een akker. De agenten troffen er een quad met een aanhangwagen aan, waarop een kluis stond.

Even later meldde een bewoonster uit de Hoge Haar dat ze een verdachte man aan haar raam had gezien. Met de hulp van een speurhond konden Gheorghe D., Nicolai C., Sergiu C. en Andrei B. worden opgepakt. Ze bekenden de diefstal van de kluis uit een huis in de Moerstraat. Om die te kunnen vervoeren, hadden ze ook nog een quad gestolen in de Sint-Jobsesteenweg.

Telefonie-onderzoek linkte Gheorghe D. nog aan andere inbraken in Destelbergen, Lochristi, Melle en Saint-Georges-sur-Meuse. Hij pleegde die samen met Denis B. “Uit DNA-onderzoek blijkt dat ze op 4 september 2014 een woning in Zonhoven doorzochten, waarna ze ook nog even de tijd namen om wat te eten en te drinken op het terras, terwijl de slachtoffers lagen te slapen. Arrogantie ten top”, zei procureur Stéphanie Chomé.

Denis B. had na de arrestatie van zijn kompaan nog meermaals alleen toegeslagen in Lochristi en Baal. Ook hij liep uiteindelijk tegen de lamp.

Vonnis op 18 januari.

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio