© REUTERS

Nederland en België gaan samen kerncentrale Doel inspecteren

Nederland en België gaan op 20 januari voor het eerst een gezamenlijke controle uitvoeren van een Belgische kerncentrale. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gaat dan samen met de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz naar de kerncentrale in Doel.

mtm

“Beide regeringen hadden vorig jaar al beslist dat er gezamenlijke inspecties zouden komen, maar dit is natuurlijk een goed moment om van gedachten te wisselen”, is te horen op het kabinet Jambon. In Nederland zijn immers, net als in Duitsland, vragen gerezen over de veiligheid van onze centrales na de verschillende aan- en afschakelingen van de voorbije weken. De Nederlandse oppositiepartijen eisen zeggenschap over de kerncentrale van Doel, die bij de grens ligt.

De Nederlandse toezichthouder ANVS zal op 20 januari een bezoek brengen aan Doel met de Belgische collega’s van het FANC. Ook de beide ministers zullen ter plaatse gaan.

“Dit is een praktijk die al langer gebeurt in Europa”, is te horen bij Jambon. “België voert bijvoorbeeld al gekruiste controles uit met Frankrijk. Het is niet zo dat het ene land het andere komt controleren, het gaat er eerder om ‘best practices’ uit te wisselen.”

Bij Binnenlandse Zaken wordt benadrukt dat het om een inspectie van het nucleaire deel gaat. De incidenten van de afgelopen weken vonden telkens plaats in het niet-nucleaire deel van de centrales.