© Saskia Van Gestel

Proefboring VITO gaat laatste fase in

Maandag is op de Balmatt-site in Mol gestart met de laatste fase voor de proefboring voor diepe geothermie. Het boorgat had voor nieuwjaar al een diepte bereikt van 3.150 meter en nu gaat men mogelijk tot 3.800 meter. In de loop van februari bekijkt onderzoeksinstelling VITO of de energiebron voldoende rendeert, al zijn de vooruitzichten voorzichtig positief.

In de Kempische gemeente wordt momenteel een kilometersdiep gat in de ondergrond geboord. Men verwacht er mogelijk tot 124 graden Celsius heet water aan te treffen. Met dat water kunnen gebouwen worden verwarmd en kan elektriciteit worden opgewekt.

Eind vorig jaar zat men al aan een diepte van 3.150 meter. Vandaag/maandag worden de werken voortgezet en zoekt men op op een diepte van 3.500 tot 3.800 meter naar een steenlaag Kolenkalk, waar het warme water zich zou bevinden.

Eind deze maand/januari zou de put gestabiliseerd moeten zijn. “Dan wordt 48 uur lang een pompproef gehouden, die moet testen of de temperatuur en het debiet van het water voldoende hoog zijn. Op termijn denken we aan een warmtenetwerk met 80 tot 100 centrales in de Antwerpse en Limburgse Kempen, goed voor een productie van 600 MW, een kleine kerncentrale dus”, stelt projectmanager Geert De Meyer.

In een minder goed scenario kan de warmte de VITO-gebouwen verwarmen. “Op basis van een aantal metingen zien we momenteel aanwijzingen in positieve richting”, stelt De Meyer evenwel.

Op 16 februari zal de raad van bestuur van VITO definitief de knoop doorhakken. Op 19 februari wordt meer uitleg gegeven tijdens een grootschalig evenement.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio