Dertig maanden cel voor nepprocureur-generaal

De Antwerpse strafrechter heeft Paul P. (57) uit Antwerpen veroordeeld tot dertig maanden cel, waarvan de helft effectief, voor een twintigtal feiten van oplichting. Hij had zijn slachtoffers wijs gemaakt dat hij procureur-generaal of officier bij de marine was. Tegen betaling wilde hij zijn invloed en connecties aanwenden om gerechtelijke procedures en zakelijke en persoonlijke conflicten voor hen op te lossen. Zijn mooie praatjes leverden hem in totaal 86.700 euro op.

De beklaagde is met een IQ van 130 hoogbegaafd en kon zijn slachtoffers moeiteloos overtuigen van zijn gewichtigheid. Hij gebruikte ook de nodige attributen zoals een blauw zwaailicht op zijn wagen, een wapen of een blauw uniform om zijn verhalen geloofwaardig te maken.

Of het nu ging over een conflict met de huisbaas, een burenruzie, een geschil met de belastingsdienst of om financiële problemen na een echtscheiding, Paul P. beloofde dat hij alle problemen kon laten verdwijnen. Mits betaling uiteraard.

Zo telde de verloofde van een man die verdacht werd van doodslag 23.500 euro neer. Paul P. had haar gegarandeerd dat hij als procureur-generaal voor een vrijspraak kon zorgen, maar het hof van beroep veroordeelde hem in oktober 2012 tot drie jaar voorwaardelijk. Haar geld zag ze nooit meer terug.

Ook de moeder van de vrouw liet zich door Paul P. strikken. Hij had zich ook tegenover haar voorgedaan als procureur-generaal en als militair in de maritieme sfeer, waarbij hij openlijk een wapen droeg. Zij gaf hem 30.000 euro om te investeren in een project voor de bevoorrading van oorlogsschepen in Duinkerken.

Paul P. bekende de feiten. Hij moet zijn slachtoffers nu al 78.325 euro aan schadevergoedingen betalen, maar dat bedrag kan nog oplopen.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio