© photo news

Italiaanse regering: “Dood van meerdere zwangere vrouwen was toeval”

In Italië zijn tussen Kerstmis en Nieuwjaar vier zwangere vrouwen overleden in vier verschillende ziekenhuizen. Over de overlijdens werd uitgebreid bericht en gespeculeerd, maar de Italiaanse regering ontkende dat een medische fout aan de basis ligt van de overlijdens.

mtm

Minister van Gezondheid Beatrice Lorenzin liet dit weekend inspecties uitvoeren in de ziekenhuizen van Turijn, Bassano del Grappa, Verona en Brescia om na te gaan of het medische personeel eventueel fouten had gemaakt. “De eerste resultaten, die afkomstig zijn van het onderzoek naar het overlijden in Turijn, tonen aan dat het ziekenhuis geen rechtstreekse schuld treft”, aldus Lorenzin aan de nieuwszender SkyTG24. In het ziekenhuis in Turijn overleden op 26 december moeder Angela Nesta en haar babydochtertje.

“Tragisch toeval”

Op de resultaten van het onderzoek in de andere ziekenhuizen is het nog wachten, maar Lorenzin verklaarde nu al dat ze ervan overtuigd is dat het gaat om “tragisch toeval”. Tegelijk pleitte de minister wel voor een betere opvolging van risicozwangerschappen, zoals in het geval van zwaarlijvige vrouwen en vrouwen met een ernstige ziekte.

Volgens gegevens van de Wereldbank beschikt Italië over een van de laagste moedersterfteratio’s ter wereld, met 4 overlijdens op 100.000 geboortes.