© BELGA

NMBS: “Vertrouw niet enkel op de trein”

De NMBS adviseert reizigers om van dinsdagavond 22 uur tot en met donderdag niet alleen op de trein te vertrouwen om zich te verplaatsen. Dat meldt het spoorbedrijf. De NMBS belooft er alles aan te zullen doen “om het verkeer door de hoofdstad zo vlot mogelijk te laten verlopen”.

mtm

Zoals bekend roepen alleen de Franstalige vleugels van de socialistische en christelijke vakbonden op tot staking. Maar mogelijk zullen ook Vlaamse militanten zich bij de staking aansluiten, want ook zij zijn door de stakingsaanzegging gedekt. Of de kleine machinistenbond ASTB zal deelnemen, staat ook nog niet vast. Zij raadplegen hun achterban, zo verklaarde de bond zondagavond op zijn Facebook-pagina.

De NMBS waarschuwt voor “een risico op verstoord binnenlands en internationaal treinverkeer, op de eerste plaats in Wallonië en Brussel”. De hinder in Vlaanderen zou relatief beperkt moeten blijven, zo luidt het. “NMBS zal er alles aan doen om haar klanten in real time en zo gedetailleerd mogelijk te informeren over het treinverkeer.”

Ook Thalys staakt

Thalys raadt reizigers dan weer aan hun reis uit te stellen. Dinsdagavond zijn al zeker twee treinen geschrapt: Thalys 9393 (Paris Nord 21.25 uur - Brussel-Zuid 22.47 uur) en Thalys 9394 (Brussel-Zuid 22.13 uur - Paris Nord 23.35 uur). Op woensdag is het Thalys-verkeer al volledig afgeschaft en over de storingen op donderdag zal Thalys woensdag pas communiceren, meldt het bedrijf in een persbericht.

NMBS Europe meldt voorts dat ook Eurostar de laatste trein naar Brussel op dinsdag afschaft, en op woensdag en donderdag niet zal rijden tussen Brussel-Zuid en Rijsel. Tussen Rijsel en Londen zal Eurostar volgens een aangepaste dienstregeling rijden.

Ook de TGV Brussel-Frankrijk is getroffen. Op dinsdag wordt de trein uit Marseille beperkt tot Rijsel. Op woensdag en donderdag rijdt de TGV Brussel-Frankrijk vanuit Rijsel, maar niet tussen Brussel-Zuid en Rijsel. De betrokken TGV-tickets kunnen gebruikt worden op eender welke TGV-trein op dezelfde verbinding van 5 tot en met 8 januari, maar zonder garantie op een zitplaats.

Ook ICE past de ritten aan. Op dinsdag wordt ICE nr. 10 vanuit Frankfurt beperkt tot Luik-Guillemins (aankomst 20.44 uur). Op woensdag en donderdag zijn alle ICE-treinen tussen Brussel en Aken afgeschaft in beide richtingen. Op vrijdag zal ICE nr. 11 vanuit Luik-Guillemins vertrekken in plaats van uit Brussel-Zuid.

De EuroCity treinen ‘Vauban’ en ‘Iris’ (van en naar Bazel) tot slot worden afgeschaft tussen Brussel en Luxemburg. De impact op de overige grensoverschrijdende treinen (onder andere van/naar Amsterdam, Roosendaal, Rijsel, Maastricht en Luxemburg) is moeilijk te voorspellen. Voor deze treinen raadt NMBS Europe aan om het treinverkeer in real time te raadplegen.