Eén op tien Belgen heeft een alcoholprobleem

Eén op de tien Belgen kampt met een alcoholprobleem. Maar wie er mee te maken krijgt, vindt moeilijk de weg naar een behandeling: slechts één op de twaalf zware drinkers zoekt professionele hulp, en meestal pas na achttien jaar ontkenning. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Het KCE wil dat de bevoegde overheden en beleidsmakers, verenigingen van zorgverleners, zorgorganisaties en patiëntenverenigingen zo snel mogelijk werk maken van een omvattend alcoholplan. Deze aanbeveling is de conclusie van een rapport dat KCE wijdt aan “problematisch alcoholgebruik”. Dit gezondheidsprobleem - én maatschappelijk probleem - is zéér groot in ons land: één op de tien Belgen kampt met een alcoholprobleem.

Tegenover het frequent voorkomen van het alcoholprobleem (bij 10 procent van de bevolking) staat de lage behandelingsfrequentie: slechts één op de twaalf zoekt hulp om er iets aan te doen, en dan nog gemiddeld na achttien jaar lang met het probleem gekampt te hebben. Of het ontkend te hebben. Men noemt dat grote verschil tussen het grote aantal probleemgevallen en het een lage aantal behandelingen de “treatment gap” of “behandelkloof”. Daar moet dringend wat aan gedaan worden, stelt het KCE in zijn rapport.

Een officiële definitie van “alcoholprobleem” is opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Die legt de grens op 14 standaardglazen per week voor vrouwen en op 21 standaardglazen voor mannen. Nog volgens de WGO verhoogt “problematisch alcoholgebruik” het risico op meer dan 60 chronische ziekten, zoals spijsverteringsaandoeningen, kanker, diabetes, overgewicht en vaatziekten. Bovendien ligt overmatig alcoholgebruik aan de basis van 1 op de 7 overlijdens bij mannen en 1 op de 13 overlijdens bij vrouwen. Sociale problemen, zoals conflicten op het werk en met familieleden, en gewelddelicten, worden erdoor veroorzaakt, net als ongevallen in het verkeer en op de werkvloer.

(belga)

MEER OVER Fit & Gezond