© BELGA

Volleybalcoach Vital Heynen kritisch: “Zijn dat dan de Olympische Spelen?”

Vital Heynen, coach van de Duitse mannenvolleybalploeg, vindt dat de Europese topvolleybalteams benadeeld zijn in de strijd om een ticket voor de Olympische Spelen. In het Braziliaanse Rio de Janeiro zullen maximaal vier ploegen uit Europa aantreden, in Londen 2012 waren dat er nog zeven.

“Op de Olympische Spelen moeten de beste teams erbij zijn, dat is nu niet het geval en dat is jammer”, aldus de 46-jarige Heynen, die dinsdag in Berlijn met Duitsland in het olympisch kwalificatietoernooi opent tegen de Red Dragons.

Duitsland is op het olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn ingedeeld in een groep met België, Servië en wereldkampioen Polen. In de andere poule bevinden zich olympisch kampioen Rusland, Europees kampioen Frankrijk, Bulgarije en Finland. Alleen de winnaar van het toernooi plaatst zich voor Rio. De tweede en derde krijgen een nieuwe kans in een ultiem kwalificatietoernooi in het Japanse Tokio (tussen 14 mei en 5 juni). Voor Europa plaatste Italië zich al via de Wereldbeker.

Volgens Heynen kan men er op de Spelen, in tegenstelling tot het kwalificatietoernooi in Berlijn, van uitgaan dat vijf van de 12 teams kansloos zullen zijn. “Zijn dat dan de Olympische Spelen?”, aldus Heynen. “Dat ene olympische ticket in Europa halen, is eigenlijk onmogelijk. Ook wereldkampioen Polen heeft schrik.”

“Belgen waren de enigen die mij echt overtuigden”

Heynen is trouwens op zijn hoede voor het duel van dinsdag tegen de Belgen, die vorige maand in twee oefenduels met Frankrijk indruk maakten (0-3 zege en 2-2). “Van alle deelnemende ploegen waren de Belgen de enigen die mij echt overtuigden in de voorbije week”, verklaart Heylen. “Ik heb hun match tegen Frankrijk gezien, waarin ze met 0-3 wonnen. Werkelijk indrukwekkend. Ze maakten geen foutje! Ze hebben ook een generatie die stilaan aan de deur klopt, maar vraag is of ze die nu reeds opengeduwd krijgen. Mijn spelers hebben allemaal al eens de Spelen meegemaakt. Bij de Finnen en de Belgen is dat helemaal niet het geval. Die zijn veel gretiger om erbij te zijn.”

Op het EK in Sofia gingen de troepen van bondscoach Dominique Baeyens in oktober in de play-offs voor de kwartfinales met 3-0 onderuit tegen de Duitsers.