© BELGA

Merendeel van Belgen wil nultolerantie voor alcohol bij onervaren bestuurders

Ongeveer acht op tien Belgen zijn voorstander van een nultolerantie voor alcohol bij onervaren bestuurders, maar voor een veralgemening tot alle autobestuurders bestaat er geen draagvlak. Dat blijkt maandag uit de resultaten van de vierde Nationale VerkeersONveiligheidsenquête van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Amper vijf procent van de Belgen is voorstander van een rijbewijs met punten.

In de Nationale VerkeersOnVeiligheidsEnquête onderzoekt het BIVV het weggedrag en (on)veiligheidsgevoel van de Belg. Daarvoor werden 5.000 weggebruikers bevraagd, voor het eerst ook uit onze buurlanden Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De resultaten werden maandag ingeleid door federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR), die benadrukt dat we dagelijks moeten blijven ijveren voor de verbetering van de verkeersveiligheid.

Opvallend is dat de Belgen, meer dan hun buren, vinden dat onhoffelijk gedrag in het verkeer de voorbije twee jaar is toegenomen. Ook voelen ze zich meer geconfronteerd met onoplettende bestuurders. De tweewielers voelen zich van alle weggebruikers het meest onveilig op de Belgische wegen. Daarbij gaat het in de eerste plaats om de bromfietsers en de motorfietsers, gevolgd door de fietsers.

Overdreven snelheid en alcohol zijn volgens de Belg de belangrijkste oorzaken van ongevallen. Toch geeft bijna 20 procent van de respondenten toe de voorbije 30 dagen een of meerdere keren onder invloed van alcohol gereden te hebben. De top vijf wordt verder aangevuld door verstrooidheid, drugs en agressiviteit. Tot slot halen de Belgen ook meer dan hun buren slecht onderhouden wegen aan als oorzaak van ongevallen.