© YouTube

Daarom gaan mensen vreemd

Hoewel bedrog een sterke band tussen twee geliefden kan ontwrichten, sluipt overspel toch in sommige relaties. De wetenschappers achter het YouTube-kanaal AsapSCIENCE verklaren waarom mannen en vrouwen in de verleiding komen om in een vaste relatie voor een andere bedpartner te kiezen.

vwh

De grote schuldige is het dopamine receptor gen. Er bestaan twee varianten van het gen: een lang en een kort allel. Van mensen met een lange variant heeft 50 procent zijn of haar partner al bedrogen. Bij mensen met een korte versie is dat 22 procent. Het lange gen zou er ook toe leiden dat men sneller verslavingen in de hand werkt.

Ook het antidiuretisch hormoon speelt volgens de vorsers een rol. Hoe lager het niveau van dit hormoon, hoe groter de kans dat de persoon in kwestie niet monogaam is. De wetenschappers vermelden er nog bij dat geld een belangrijke factor is binnen ene gezonde relatie. Als de man veel meer verdient dan de vrouw, is hij meer geneigd om haar te bedriegen. Dat is ook het geval als hij veel minder verdient dan zijn vrouw. Wanneer het loon van beide partners weinig verschilt, is de kans om vreemd te gaan kleiner.

Uiteraard spelen daarnaast nog emotionele factoren mee die overspel al dan niet in de hand kunnen werken zoals bagage uit vorige relaties, een dipje en een uiterst vrolijke toestand na overmatig alcoholgebruik.

MEER OVER Seks & Relaties