© BELGA

Dreigingsniveau voor politie en militairen daalt naar 2

Het dreigingsniveau voor politie en militairen in Brussel, dat op 28 december opgetrokken werd naar niveau drie, staat weer op twee. Dat zegt het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (Ocad) maandag.

Het dreigingsniveau werd eind december opgetrokken, volgens de veiligheidsdiensten vanwege een “mogelijke en waarschijnlijke dreiging, in de stijl van de aanslagen in Parijs”. Nog volgens de veiligheidsdiensten waren het doelwit “de Grote Markt van Brussel, het hoofdcommissariaat van de politie van Brussel (op de Kolenmarkt) en de militairen en politiemannen in uniform in de Brusselse agglomeratie”.

Vanwege de aanslagen in Parijs blijft het algemene dreigingsniveau in België op drie, maar dat is enkel zo voor plaatsen waar een grote menigte bijeen is, zegt woordvoerder Benoît Ramacker van het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. Dreigingsniveau drie impliceert een verhoogde waakzaamheid en een versterkte politie- en militaire aanwezigheid.

Volgens het crisiscentrum hebben de gerechtelijke onderzoeken naar de aanslagen in Parijs en de informatie die de autoriteiten hebben ontvangen een nieuwe dreiging aan het licht gebracht. Die was vooral gericht tegen politiemannen en militairen in Brussel. Maar na een nieuwe evaluatie van Ocad blijkt nu dat dat verhoogde dreigingsniveau na een week weer kan worden verlaagd.

MEER OVER Aanslagen Parijs