© Shutterstock

"Gezond voedsel doet mensen te grote porties eten"

Wie graag wil afvallen en alleen slaatjes, soep en andere gezonde voedingswaren naar binnen werkt, is niet meteen beter af. Uit onderzoek van de Amerikaanse Cornell University blijkt immers dat mensen gezonde producten als minder vullend beschouwen en dus te grote porties gaan opscheppen. Te grote porties zorgen op hun beurt dan ook weer voor een gewichtstoename.

flb

De onderzoekers van de Cornell University vroegen drie groepen studenten telkens naar hun hongergevoel en gingen na hoeveel ze exact aten, nadat ze info kregen over het voedsel op hun bord. De ene keer kregen ze te horen dat het voedsel ongezond was, de andere keer dat het gezond was. Als de proefpersonen te horen kregen dat het eten gezond was, dan bestelden ze meestal grotere porties en omgekeerd. Daaruit leiden de onderzoekers af dat gezonde voeding geassocieerd wordt met minder vullend, waardoor mensen net meer gaan eten en vaak te grote porties naar binnen werken.

De wetenschappers zijn ook van mening dat het vermelden op de verpakking van een product dat het gezond is, eigenlijk een omgekeerd effect heeft. Ook dat zorgt ervoor dat de mensen grotere porties ervan gaan eten. Zelfs mensen die helemaal niet vinden dat gezond voedsel minder vullend is dan ongezond, worden op hetzelfde patroon betrapt. Om de strijd tegen obesitas op te schroeven, stellen de onderzoekers dan ook voor om op producten te vermelden hoe vullend ze zijn in plaats van hoe gezond.

MEER OVER Fit & Gezond