© rr

Vier jaar cel voor rekruut van Syriëstrijder Brian De Mulder

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Râbih S. (24) uit Antwerpen maandag veroordeeld tot vier jaar cel en 3.000 euro boete voor zijn deelname aan de activiteiten van Islamitische Staat (IS). De Marokkaan was door de Antwerpse Syriëstrijder Brian De Mulder gerekruteerd om zich bij de terroristische groepering aan te sluiten.

De Mulder had vanuit Syrië geregeld contact gezocht met zijn oude jeugdvriend via Skype en sociale media. Hij vroeg hem meermaals om ook naar daar te komen. Dan zou hij volgens De Mulder wel zien dat het leven er beter was dan in België. Râbih S. zou in Syrië in een mooi huis kunnen wonen en er kunnen trouwen.

De twintiger ging overstag en vloog in december 2013 vanuit het Duitse Düsseldorf naar Turkije. Mensensmokkelaars hielpen hem de grens over met Syrië, waar De Mulder hem stond op te wachten. Râbih S. kreeg een strijdersnaam en volgde lessen Arabisch en islam. Hij slaagde echter niet in zijn testen, waardoor hij geen toegang kreeg tot de trainingskampen van IS.

Hij kreeg op de koop toe een ontsteking aan de appendix. De medische ingreep verliep niet naar wens en hij was enkele maanden buiten strijd. Toen hij voldoende hersteld was, gebruikte hij een list om de grens met Turkije over te steken en keerde hij in augustus 2014 terug naar België.

In januari 2015 werd hij opgepakt. Hij zat vier maanden in voorhechtenis en werd dan onder elektronisch toezicht geplaatst. Zijn advocaat had voor een werkstraf gepleit, maar de rechtbank vond enkel een effectieve celstraf op zijn plaats.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio