© EPA

Messi en Enrique vallen in prijzen op IFFHS-awards, twee Belgen op vierde plaats

Lionel Messi is maandag door de internationale federatie voor voetbalgeschiedenis en -statistiek (IFFHS) uitgeroepen tot beste spelmaker van 2015. De Argentijnse vedette van FC Barcelona kreeg van de stemgerechtigden uit ruim vijftig landen 168 punten.

Messi, die de award voor het eerst krijgt, haalde het in de jaarlijkse poll voor zijn Spaanse ploegmaat Andres Iniesta (91 ptn) en de Italiaan Andrea Pirlo (54 ptn), die in de zomer Juventus voor New York City ruilde.

Rode Duivels Eden Hazard (Chelsea) en Kevin De Bruyne (Manchester City) delen de vierde plaats met 22 punten. Dan volgt de Ivoriaan Yaya Touré, ploegmaat van De Bruyne, met 13 punten. De Duitser Toni Kroos, die Messi vorig jaar in de verkiezing nipt voor bleef, eindigt deze keer als zevende (11 ptn), een plaats die hij deelt met zijn Kroatische ploegmaat bij Real Madrid Luka Modric.

De Spanjaard Luis Enrique werd na zijn topseizoen bij FC Barcelona uitgeroepen tot beste clubcoach (165 punten), voor zijn landgenoot en Bayern-trainer Pep Guardiola (86 ptn) en de Italiaan Massimiliano Allegri (43 ptn), coach van Juventus.

De prijs voor beste scheidsrechter gaat net als de voorbije twee jaar naar de Italiaan Nicola Rizzoli (80 ptn). Hij haalt het voor de Engelsman Martin Atkinson (72 ptn) en de Turk Cüneyt Cakir (71 ptn).