Magnette verdedigt en relativeert Waalse wapenverkoop aan Saoedi-Arabië

Waals minister-president Paul Magnette heeft maandag het principe van de wapenverkoop aan Saoedi-Arabië verdedigd. Die verkopen zijn onderworpen aan “extreem strenge procedures”, zei hij op Bel-RTL. “Wallonië is in vergelijking met Frankrijk een erg kleine verkoper”, vervolgde hij.

De Waalse regeringsleider werd over de wapenverkopen aan Saoedi-Arabië aan de tand gevoeld naar aanleiding van de terechtstelling van de sjiitische sjeik Nimr al-Nimr door het land, wat voor spanningen in de regio en meer bepaald met Iran leidde. De wapenhandel is volgens Magnette een gevolg van “Europese beslissingen”.

De PS’er benadrukte dat hij achter de Waalse wapenverkopen staan. “Die gebeuren onder erg strenge procedures”, zei Magnette. Hij wees ook op de duizenden jobs en de Waalse expertise ter zake. Volgens de Waalse minister-president zijn de leveringen bestemd voor het Saoedische leger en de politie.

De Waalse regering keurde in 2014 uitvoervergunningen naar Saoedi-Arabië goed voor een waarde van bijna 400 miljoen euro. Voor de meerderheid ging het om vuurwapens en munitie, zo blijkt uit het verslag van de subcommissie van het Waals Parlement voor de controle op de uitvoerlicenties voor wapens.