© BVM

Amper controle op inbreuken in zonnebankcentra

Het aantal overheidscontroles op de naleving van de regelgeving voor zonnebankcentra is in vijf jaar tijd met zeventig procent gedaald. De sector zegt zelf mystery shoppers in te zetten om inbreuken op te sporen.

Hans Otten

Bij de 58 zonnebankcentra waar inspecteurs van Consumentenzaken in 2014 controles uitvoerden, stelden ze gemiddeld vijf inbreuken per solarium vast. Bovendien is het aantal overheidscontroles gedaald met 70 procent, zo blijkt uit gegevens die kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA) opvroeg bij minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).

Volgens Van Camp betroffen de vastgestelde inbreuken systematisch belangrijke beschermende maatregelen tegen het risico op huidkanker. “Er zijn dringend betere controles en strengere maatregelen nodig”, zegt ze.

Sectorvereniging FeBelSol stuurt naar eigen zeggen zelf mystery shoppers naar de zonnebanken. “Bij die controles zijn voor ons twee zaken van groot belang. Ten eerste de naleving van de 0,3-regel over de intensiteit van de lampen, ten tweede dat minderjarigen niet toegelaten worden”, zegt woordvoerder Marc Debecker.

De Stichting Tegen Kanker pleit voor een verbod op zonnebanken omdat ze huidkanker veroorzaken, met een overgangsperiode en een compensatie voor de sector.