© Photo: Tom Palmaers

Jan Jambon: “Ik hield ook rekening met aanslag van Abdeslam op oudejaarsavond”

Bang is hij niet snel, maar voor oudejaarsavond hield binnenlandminister Jan Jambon (NV-A) toch een beetje zijn hart vast. “Ik hield ernstig rekening met een aanslag op oudjaar. Twee netwerken, waaronder dat van Salah Abdeslam, konden die plannen”, zegt hij in een interview met De Morgen.

kidr

Een dag voor oudejaarsavond raakte al bekend dat een terreurcel was ontmanteld die plannen had beraamd om in de eindejaarsperiode (en dan het waarschijnlijkst op oudejaarsavond) toe te slaan op de Brusselse Grote Markt. In totaal werden zes mensen opgepakt, onder wie vier leden van de Brusselse Kamikaze Riders, een motorbende die dweept met ISIS. Een club met vertakkingen van Vilvoorde tot Anderlecht. De laatste jaren steekt de Brusselse motorclub op sociale media de voorliefde voor Islamitische Staat niet langer onder stoelen of banken. Er wordt openlijk gedweept met ISIS. En dus raakte ook het gerecht almaar meer geïnteresseerd in hun (criminele) doen en laten. In hun clubhuis zouden de Kamikaze Riders eind november al beslist hebben om “een aanslag te plegen zoals die in Parijs”, hoewel er geen direct verband was met de cel van Parijs.

Daarnaast vreesde Jambon ook dat het netwerk van Salah Abdeslam, die na het bloedbad in Parijs nog steeds voortvluchtig is, mogelijk een aanslag zou willen plegen . “Vergeet niet dat hij er verantwoordelijk voor is dat terreurdreigingsniveau drie geldt in heel België, vooral voor evenementen waar veel mensen samenkomen”, zegt hij daarover in De Morgen. De binnenlandminister geeft toe dat hij niet eens weet of Abdeslam nog in België verblijft of al gevlucht is naar het buitenland, maar vindt niet dat de politiediensten tekortschieten. Dat Abdeslam al anderhalve maand ondergedoken kan blijven, bewijst alleen maar dat hij veel steun krijgt van een netwerk. “Na de aanslagen op Charlie Hebdo waren er bijvoorbeeld enquêtes in Antwerpse scholen die verontrustende resultaten gaven. In de grote steden zitten honderden jongeren in de invloedssfeer van islamextremisten. De jongeren sympathiseren met terroristen als de broers Abdeslam, en zouden hen ook kunnen helpen”, aldus Jambon.

Net daarom kondigde de binnenlandminister aan dat hij “Molenbeek wil opkuisen”, en bij uitbreiding ook de hele Brusselse kanaalzone. Gekende Syriëstrijders zullen dwingender gevolgd worden en politie zal meer aanwezig zijn in de wijken waar ze wonen.