© Photo News

Geens wil met ‘potpourriwet’ consument beter beschermen

Wie voor de rechtbank moet verschijnen omdat hij zijn factuur van pakweg een wasmachine niet heeft betaald, zal daarvoor dichter bij huis terechtkunnen. Dat staat in de volgende potpourriwet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), zo schrijft De Standaard maandag.

fivr

Een geschil tussen de koper en de verkoper zal voortaan plaatsvinden bij de partij die zich moet verweren, en niet meer automatisch bij de rechtbank in de buurt van de hoofdzetel van de verkoper, zoals dat nu vaak het geval is. “Die verandering moet het praktischer maken voor de kopers, consumenten en kleine ondernemingen. Zij worden beter beschermd. Maar ze haalt ook de werklast weg bij de gerechten waar bijvoorbeeld een groot bedrijf zijn zetel heeft”, zegt Geens.

Zelfstandigenorganisatie Unizo vindt het positief dat wettelijk wordt vastgelegd dat een proces plaatsvindt in de buurt van de verweerder. “Kmo’s die een klant dag­vaarden, doen dat nu al dikwijls in de rechtbank bij die klant”, zegt Lieven Cloots van Unizo. “Grote ondernemin­gen zijn veel minder geneigd om dat te doen, wat nadelig kan zijn in het handelsverkeer tussen kmo’s en groothandels. Die verandering zal vooral een effect hebben in aankopen die mensen doen bij grote onderne­mingen.”