Nederlandse steun voor sluiting Doel

De Nederlandse grensgemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal vragen de onmiddellijke sluiting van de kerncentrales in Doel. “De burgemeesters van beide gemeenten willen dat de Nederlandse regering daarop aandringt bij de Belgen”, zegt gemeenteraadslid Evert Weys uit Bergen op Zoom.

patrick van de perre

De Nederlandse grensgemeenten lanceren hun oproep net op het moment dat er een nieuw incident in Doel is gebeurd. De kernreactor Doel 1 is zaterdagavond automatisch uitgeschakeld nadat er een probleem was ontstaan bij een alternator in het niet-nucleaire gedeelte.

Volgens de Nederlanders kan de veiligheid in de kerncentrales van Doel niet langer gegarandeerd worden. “Als er een zwaar ongeval gebeurt, dreigt een gebied waar negen miljoen mensen leven, voor lange tijd onbewoonbaar te worden. In Nederland én in België”, zegt Evert Weys.

Ook in eigen land gaan na het incident van vorig weekend opnieuw stemmen op om de kerncentrales stop te zetten, onder meer bij Groen en sp.a. Maar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft daar geen oren naar. “Dat de reactor is stilgelegd na het probleem van zaterdagavond, bewijst dat de veiligheidssystemen werken”, verklaart Jambon.

Jambon over Doel 1: “Dit bewijst net dat veiligheidssystemen werken”

© Photo: Tom Palmaers

Er is geen enkel probleem met de veiligheid van de kerncentrale Doel 1. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor veiligheid, zondagmiddag verklaard in Het Journaal op Eén.

De kerncentrale Doel 1 is zaterdagavond kort na 18 uur automatisch uitgeschakeld na een probleem met de alternator. De alternator maakt geen deel uit van het nucleaire gedeelte van de centrale. Het is een grote dynamo waarin de elektriciteit gemaakt wordt.

Dat de centrale automatisch is uitgevallen, bewijst volgens Jambon dat de veiligheidssystemen werken. ”Dit is een klein incident. Dat de centrale vanzelf is stilgevallen, bewijst dat de veiligheidssystemen werken”, aldus de minister. ”Ik begrijp dat oppositie hier garen uit wil spinnen, maar zeggen dat het om nucleaire onveiligheid gaat, is de waarheid geweld aandoen.”

Ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten vraagt om de veiligheidsexperts eerst hun werk te laten doen alvorens ”overhaaste conclusies” te trekken. Dat zei ze in Het Nieuws van VTM. Rutten is het wel eens met de opmerking van de oppositie dat er meer moet ingezet worden op ‘de energie van de toekomst’.

Nederland wil zeggenschap over kerncentrale Doel

© IMAGEGLOBE

Nederland moet zeggenschap krijgen over de kerncentrale in Doel. Het kabinet moet daar in Brussel op aandringen, eisen meerdere partijen in de Tweede Kamer.

“De centrales zijn zo oud, als er iets misgaat, zijn er niet alleen problemen bij de Belgische grens”, zei D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven tegen het Algemeen Dagblad . Groenlinks wil al langer inspraak en de SP wil dat de centrale de deuren sluit. “De dingen waren net weer in gebruik en meteen is het weer raak. We kunnen dit niet telkens afdoen als een incident”, aldus SP-Kamerlid Eric Smaling.

Doel 1 is op 30 december weer in gebruik genomen, nadat die tien maanden had stilgelegen. Op zaterdag werd de kernreactor opnieuw automatisch uitgeschakeld na problemen in de generator.

Doel 1 succesvol aan stroomnet gekoppeld

© REUTERS

De kernreactor Doel 1, die zaterdagavond automatisch was stilgevallen na een probleem met de alternator, is maandag om 11 uur weer aan het stroomnet gekoppeld. Dat bevestigt een woordvoerster van de centrale.

Doel 1 werd zaterdag kort na 18 uur automatisch uitgeschakeld na een probleem met de alternator. De alternator maakt geen deel uit van het nucleaire gedeelte van de centrale. Het is een grote dynamo waarin de elektriciteit gemaakt wordt.

Van de zeven Belgische reactoren werkt enkel Doel 3 momenteel niet. Normaal wordt die op 6 januari weer opgestart. Doel 3 werd bij kerst stilgelegd wegens een lek aan een lasnaad, eveneens in het niet-nucleaire gedeelte van de reactor.