Veldrijden beloften

Stijn Caluwe derde in Lokeren: “Ik miste wat frisheid”

Met een derde plaats in de B-cross in Lokeren tankte Stijn Caluwe gisteren vertrouwen met het oog op het BK voor beloften, dat volgende week zondag aan het kampioenschap van de profs voorafgaat.

kle

“Zonder een lekke band in de laatste ronde, was het in Lokeren zelfs een tweede plaats geworden”, vertelt de renner van Enertherm-BKCP. “Ik was goed vertrokken en reed een tijdlang alleen aan de leiding, maar ik werd ingerekend. Even later is Jonas Degroote er alleen vandoor gegaan, omdat ik in de zandbak niet meteen in mijn pedaal geraakte. Hij kreeg tot twintig seconden voorsprong en die kon ik niet meer dichtrijden. De tweede plaats zat er aan te komen, maar met het spandoek in zicht kreeg ik af te rekenen met een lekke band, zodat Uytdewilligen me nog voorbij kon steken. Het was mijn derde wedstrijd in zes dagen en daardoor miste ik wat frisheid. Zeker op de zware omloop in Baal ben ik diep moeten gaan en daarvan was ik niet helemaal hersteld. Maar dat geeft niet. Het was immers mijn plan om nog eens diep te gaan, in de hoop dat het binnen een week op het BK een gunstig effect zal hebben.”

In Loenhout en Baal beschikte de Mallenaar over betere benen dan in Lokeren. “Zeker in Loenhout had ik een goeie dag, al was ik er jammer genoeg niet veel mee. Kort na de start sukkelde mijn ketting tussen mijn frame en mijn tandwiel en ik verloor veel tijd. Toch kon ik vrij goed opschuiven. Tot er iemand voor mij op de balkjes ten val kwam, waardoor ik de controle verloor en viel. Met een scheef stuur ben ik tot aan de materiaalpost gereden. Ook daarna heb ik nog veel renners geremonteerd, zodat die vijftiende plaats al bij al nog niet zo slecht was. Maar wat koop je ermee? Op het zware parcours in Baal kon ik vrijdag redelijk goed standhouden. Uiteindelijk draaide het uit op een spurt met Daan Soete, die een mindere dag kende, en die spurt won ik. Met de negende plaats kon ik me verzoenen.”

De ploegmaat van onder meer Daan Hoeyberghs verwacht dat het volgende week een spannend BK wordt in Lille. “Het gaat deze week veel regenen en dat maakt dat we geen mul zand krijgen. Het wordt dus een erg snelle cross en dan wordt het volgens mij heel moeilijk om het verschil te maken. Iedereen zal heel lang samen blijven en dat leidt tot nervositeit bij veel renners. Zelf beoog ik een plaats bij de eerste tien. Als dat zo dicht bij huis zou lukken, zal ik tevreden naar huis terugkeren.”